<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  3 vinkkiä B2B-yritysten markkinoinnin budjetointiin

  Annika Ukkola
  16.10.2018 9:00

  B2B-markkinoinnin budjetointi

  Suomalaiset yritykset investoivat edelleen varovaisesti markkinointiin, uutisoi Kauppalehti vuosi sitten. Vaikka vuosi onkin ehtinyt vierähtää, uskon, ettei suurta muutosta ole tapahtunut. Kansainvälisesti markkinointibudjetit sen sijaan kasvavat summien ollessa 7 ja 12 prosentin välillä liikevaihdosta.

  Ja koska aihe on erittäin relevantti, tällä kertaa blogiartikkelimme keskittyy B2B-yritysten markkinoinnin budjetointiin. 

  1) Ennen budjetin laatimista tarvitset suunnitelman sekä tavoitteet

  Aiemmin syksyllä pidetyssä webinaarissamme “Miten perustelet B2B-markkinoinnin investoinnit organisaatiossasi” Jani puheenvuorossaan totesi seuraavaa: Unohda budjetti, keskity suunnitelmaan. Tämä lainaus kiteyttää hyvin paljon myös sitä, mitä tämä blogiteksti pitää sisällään - ennen markkinointibudjetin laatimista tarvitset suunnitelman.

  Ennen suunnitelmaa on kuitenkin asetettavat selkeät tavoitteet markkinoinnille, jotka totta kai muodostetaan liiketoimintatavoitteiden pohjalta. Jos markkinoinnin tavoitteet eivät tue liiketoimintaa, on myös budjetin perustelu haastavaa. Puhumattakaan koko markkinoinnin suunnittelusta.

  Aloita siis markkinoinnin budjetointi tavoitteiden asettamisesta ja suunnitelman rakentamisesta. Hyvällä suunnitelmalla on myös helppo perustella markkinoinnin budjetti oman organisaation sisällä. Siitä, miten luot tuloksia tuovan suunnitelman, voit saada lisää vinkkejä webinaaristamme.

  2) Markkinointi on investointi, ei kuluerä

  Edelleen liian usein markkinointia pidetään yrityksen kulueränä. Markkinoinnin budjetoinnissakin keskitytään kustannuksiin, eikä markkinoinnin vaikutuksia oikein pystytä todentamaan. Näinhän sen ei pitäisi olla, vaan kulujen sijaan järkevämpää on keskittyä tuloksiin ja siihen, mitä budjetilla saadaan aikaan. 

  Konkreettisesti budjetin alakohdat kannattaa kääntää tavoitteiksi. Esimerkiksi kategoria ei olekaan pelkkä "Tapahtumat: 25 000 €", vaan se onkin "Liidien generointi" tavoitteen mukaisesti (tavoite esim. X uutta liidiä). Tämän alakohtana on taas "Liidien generointi - Tapahtumat".

  Vinkki numero kaksi onkin: markkinointi on investointi, joten muista budjetoinnissa keskittyä ROI-näkökulmaan. ROI:n todentamiseksi taas auttaa vinkki numero kolme:

  3) Muista sekä markkinoinnin että budjetin mittaaminen

  Pitkin vuotta sekä markkinoinnin tehokkuutta että budjettia on syytä mitata. Kriittistä onkin valita juuri ne oikeat mittarit, joilla markkinoinnin liiketoimintavaikutus pystytään todistamaan. Jos markkinoinnin tärkein tehtävä on tukea yritystänne sen tavoitteissa, ei sitä kannata mitata some-seuraajien määrällä tai mainosten näyttökerroilla, vaan luvuilla ja euroilla!

  Jos haluat vinkkejä mittaamiseen, käy lukemassa aiempi artikkeli B2B-markkinoinnin mittareiden valinnasta

  Eikä pelkkä mittaaminen riitä, vaan toimenpiteitä ja budjetin painotuksia on syytä kohdistaa juuri niihin tuottavimpiin kohteisiin. 

  + 4: Budjetoi 10-20 % ylimääräistä sekä varaa rahaa myös testaamiseen

  Koska asiat eivät aina mene suunnitellusti tai kesken vuoden voitte haluta testatakin jotain täysin uutta, kannattaa jo etukäteen varata hieman ylimääräistä bufferia budjettiin. Testaamiselle ja kehittämiselle onkin suositeltavaa jättää tilaa.

  Lisätietoja markkinoinnin budjetoinnin ja suunnittelun tueksi

   Jos kaipaat lisätietoa aiheesta, lataa esimerkiksi suositun webinaarimme “Markkinoinnin suunnittelu ja budjetointi” tallenne, josta saat lisää konkreettisia vinkkejä B2B-yrityksen markkinoinnin suunnittelun ja budjetoinnin tueksi. Lataa tallenne tästä.

  Vahva suositus myös webinaarillemme “Miten perustelet B2B-markkinoinnin investoinnit organisaatiossasi”, joka keskittyy nimenomaan budjetin perusteluun.

  Jos haluat keskustella asiantuntijan kanssa vaikkapa ensi vuoden markkinoinnistanne, varaa ihmeessä maksuton sparraushetki asiantuntijamme kanssa.

  Voit lukea lisää markkinoinnin mittaamisesta yleisesti täältä.

   

  Saatat myös pitää

  näistä artikkeleista aiheesta Markkinoinnin kehittäminen

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!