<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  5 vinkkiä asiantuntijabrändäykseen

  Noora Tuominen
  26.10.2016 8:42

  asiantuntijabrandays.png

  Asiantuntijaksi ei tulla yhdessä yössä, eikä asiantuntijakuvan rakentaminenkaan käy hetkessä. Asiantuntijakuvan luominen ja ”oman itsensä” brändääminen vaatii pitkäjänteisyyttä, säännöllisyyttä ja toisaalta myös kurinalaisuutta. On tehtävä itseään julkiseksi, osallistuttava yleiseen keskusteluun ja oltava jotain mieltä – vaikka aina ei suorilta käsin uskaltaisikaan.

  Juuri näistä edellä mainituista syistä johtuen kaikista ei välttämättä edes ole ”julkisiksi asiantuntijoiksi”. Ketään ei voida pakottaa tuomaan itseään julki ja jakamaan mielipiteitään, vaikka hän olisi kuinka asiantuntijamainen tahansa. Asiantuntijabrändin rakentaminen vaatii henkilöltä itseltään motivaatiota ja halukkuutta toimia työnantajansa, yrityksensä tai toimialansa keulakuvana. Monille tämä on luonnollista, toisille ei. Oletko itse valmis astumaan keulakuvaksi? Todennäköisesti olet, koska luet tätä kirjoitusta.

  Tässä muutama ajatus, joita on syytä pohtia ennen julkisuusuran aloittamista!

  1. Määritä asiantuntijuudellesi raamit

  Millä alueella tahdot kehittyä asiantuntijaksi? Mistä aiheista sinulla on sanottavaa? Määrittele ”asiantuntijuutesi” mahdollisimman tarkasti ja pohdi, millaisista aihepiireistä olet kiinnostunut, mihin aiheisiin liittyen sinulla on mielipiteitä ja ennen kaikkea, mitkä mielipiteet pystyt vahvasti perustelemaan. Määrittele, rajaa ja toista tarvittaessa.

  Älä pyri olemaan asiantuntija esimerkiksi markkinoinnissa, tai edes digimarkkinoinnissa, vaan koita vielä tiivistää hieman. Etsi alalajien alalajeja. On helpompi lähteä liikkeelle yksittäisestä tai muutamasta pienestä osa-alueesta omalla toimialallasi, kuin lähteä tavoittelemaan kuuta taivaalta.

  Tutkaile myös muiden alasi asiantuntijoiden näkyvyyttä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Löytyykö henkilöbrändejä jo valmiiksi pilvin pimein vai pääsetkö iskemään ensimmäisten joukossa?

  2. Määritä ja tunne kohderyhmäsi

  Muista, että myös asiantuntijakuvalla, kuten kaikella muullakin sisällöntuotannolla, on aina kohderyhmänsä. Mieti, minkä aiheen asiantuntijana haluat tulla tunnetuksi ja ketkä kuuluvat kohderyhmääsi. Kohderyhmää ja omaa asiantuntijuutta on helpompi laajentaa myöhemmin, kunhan saat ensin brändäyksesi aluilleen ja saat omat rutiinisi luotua.

  Oman ”nichen” löytäminen auttaa fokusoimaan viestiä oikealla tavalla oikeille vastaanottajille ja todella erottautumaan joukosta. Älä kuitenkaan rajaa liikaa, ettet puhu tyhjille seinille.

  3. Valitse viestillesi kanavat

  Asiantuntijakuvaa voidaan rakentaa monin eri tavoin, mutta varmasti näkyvin ja helpoin kanava, jolla lähteä liikkeelle, on sosiaalinen media. Oman blogin perustaminen ja ajatusten jakaminen sosiaalisessa mediassa onkin yksi helpoimmista ja yksinkertaisimmista askelista kohti näkyvää asiantuntijakuvaa.

  Herätä keskustelua LinkedInissä ja Twitterissä, hyödynnä sosiaalisen median kanavien maksuttomia (ja miksei tietyissä tapauksissa maksullisiakin) näkyvyyden edistämisen mahdollisuuksia ja tutustu kanavien käyttöön ja hyödyntämiseen todella ajan kanssa.

  Jaa myös muiden, kuin itsesi ajatuksia. Tällöin et vaikuta egoistiselta. Monet asiantuntijakuvaansa kasvattavat henkilöt hyödyntävät monipuolisesti esimerkiksi LinkedInin blogialusta Pulsea tai Twitterin keskustelumahdollisuuksia erilaisilla hashtageilla. Löydä juuri itsellesi sopivin ja kiinnostavin kanava ja ota siitä kaikki irti. Äläkä unohda videoita!

  4. Uskalla olla jotain mieltä

  Älä kirjoita blogissasi tai muissa julkaisuissasi latteuksista ja suurpiirteisistä asioista, vaan uskalla rohkeasti ottaa asioihin kantaa ja herättää ajatuksia. Yritysbrändin kohdalla on sallittua kirjoittaa blogissa alaa koskettavista suurista linjauksista ja pysyä hyvin asiallisella (ja vähän latteammallakin) linjalla, mutta henkilöbrändiä rakennettaessa saa olla rohkea.

  Tämä on syy myös sille, miksi ihmiset kiinnostavat enemmän kuin yritykset: ihmisillä on jotain sanottavaa, ajatuksia herättäviä mielipiteitä ja kasvot näiden mielipiteidensä takana. Tietenkään mitä tahansa ei voi, eikä pidäkään lähteä huutelemaan, vaan omat ajatukset ja mielipiteet tulee pystyä perustelemaan – fiksusti.

  5. Älä pakota

  Jos joku päivä ei tunnu siltä, että haluat päivittää sosiaalista mediaa tai blogia, älä tee sitä. Älä pakota itseäsi julkaisemaan kaksi kertaa päivässä, jos ei tunnu siltä. Asiantuntijabrändäyksessä tärkeintä onkin laatu ennemmin kuin määrä. Jos sinulla on aidosti mielenkiintoa herättäviä mielipiteitä ja kirjoituksia, yleisösi jaksaa kyllä odottaa.

  On sanomatta selvää, että etenkin alussa sisällöntuotantoa ja päivityksiä joutuu tekemään hieman enemmän, ennen kuin olet tehnyt itsesi riittävän tunnetuksi. Muista myös, että jos brändäys ei tunnu omalta jutulta, älä tee sitä väkipakosta. Jos sisältöä tuotetaan vain tuottamisen ilosta ilman tarkoitusta, ajatusta tai kohderyhmää, se paistaa kyllä läpi, ja tämän jälkeen kiinnostavuutesi vähenee entisestään.

  B2B-sisältömarkkinoinnin opas

  Saatat myös pitää

  näistä artikkeleista aiheesta Yrityksen asiantuntijakuvan kasvattaminen

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!