<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  Avainsanatutkimuksen ABC - miten teet sen oikein?

  Elsi Hirvonen
  1.12.2015 13:33

  avainsanatutkimus-powermarkkinointi.png

  Avainsanatutkimuksen tekeminen säännöllisin väliajoin mahdollistaa hyvien sijoitusten saamisen ja niiden ylläpidon yrityksen liiketoiminnalle kriittisillä hakulausekkeilla. Kun perehdyt alastasi käytyyn keskusteluun ja asiakkaidesi tarpeisiin, pysyt alasi aallonharjalla ja asiakastuntemuksesi kasvaa. Parhaimmillaan avainsanatutkimusta voi hyödyntää jopa tuotteidesi tai palveluidesi kehittämiseen paremmin asiakkaidesi tarpeita vastaaviksi.

  Millainen on hyvä avainsana?

  Tavoittelemasi asiakkaat käyttävät sitä.
  Ei ole yrityksesi edun mukaista pyrkiä hyviin sijoituksiin hakutuloksissa termeillä, joita tavoittelemasi asiakkaat eivät käytä. Kun avainsanat on valittu oikein, tavoitat oikeat ihmiset oikealla hetkellä ja pystyt tarjoamaan juuri heitä palvelevaa informaatiota.

  Sivustollasi on avainsanalle relevanttia sisältöä.
  Avainsanalle optimoitu sisältö on paitsi ehto hyvälle sijoitukselle, myös tärkeää kävijöiden pitämiseksi sivustollasi ja heidän muuntamiseksi liideiksi. Liikenteen kalastelu sivustosi sisältöihin ja toimialaasi liittymättömien avainsanojen avulla heikentää yrityksesi verkkosivujen arvoa Googlen ja, mikä pahinta, asiakkaidesi silmissä.

  Avainsanaa käyttävä googlaaja on valmis tekemään tavoittelemiasi toimenpiteitä.
  Ikinä ei voi toistaa tarpeeksi tavoitteiden merkitystä. Jokaisen valitsemasi avainsanan on palveltava liiketoimintaasi. Avainsanan tavoite ei pitäisi olla pelkän mahdollisimman suuren liikennemäärän saaminen sivustolle, vaan esimerkiksi asiakkuudenhallintajärjestelmän vaihtoa suunnittelevien IT-päälliköiden tavoittaminen. 

  Rahkeesi riittävät saavuttamaan avainsanalla hyvän sijoituksen.
  Arvioi mahdollisuutesi menestyä valitsemillasi avainsanoilla. Liian geneerisiä ja kilpailtuja sanoja kannattaa välttää, koska niillä erottuminen on usein mahdotonta ja ne konvertoivat heikosti. Keskity mieluummin hieman tarkempiin, tavoittelemillesi kohderyhmille suunnattuihin avainsanoihin ja lausekkeisiin.

  Tiivistetysti, hyvä avainsana tuo sivustollesi liikennettä, josta on liiketoiminnallesi hyötyä.

  Miten avainsanatutkimus tehdään - 4 vaihetta:

  1. Ideointi

  Aloita avainsanatutkimus ideoimalla alaasi, tarjoamiisi ratkaisuihin ja asiakkaidesi kohtaamiin ongelmiin liittyviä termejä. Mitä enemmän ihmisiä erilaisista näkökulmista on mukana ideoimassa, sitä kattavamman listan saat. Anna ajatuksen lentää ja kirjaa kaikki ideat ylös - rajaamisen aika koittaa myöhemmin.

  Hyödynnä ostajapersooniasi ja heille tyypillisiä ongelmia (lue ostajapersoonien määrittelystä täältä). Mieti, millaisin ongelmiin googlaajat, jotka eivät vielä tunne ratkaisuasi, etsivät apua? Millaisiin kysymyksiin eri tuotteiden välistä vertailua tekevät hakijat etsivät verkosta vastauksia? Millaisilla avainsanoilla tavoitat ostovalmiin asiakkaan?

  Keksi ratkaisujasi tai yritystäsi kuvaavia termejä. “Mindmappaa” laajempien käsitteiden alle yksityiskohtaisempia avainsanayhdistelmiä, hae ideoita alasi julkaisuista, kilpailijoidesi sivustoilta, somesta tai vaikka Wikipediasta. Hyödynnä työkaluja, kuten Google Keyword Planner (eli avainsanojen suunnittelija) tai Übersuggest.

  2. Avainsanojen ominaisuuksiin perehtyminen

  Olet laatinut pitkän listan täynnä erilaisia variaatioita yrityksellesi mahdollisesti tärkeistä avainsanoista. Hyvä! Seuraavaksi aletaan tutkia, millaisia edellytyksiä yritykselläsi olisi menestyä ja kehittää liiketoimintaansa sanojen avulla.

  Avainsanoista on hyvä selvittää ainakin kolme asiaa:

  • hakumäärä,
  • kilpailu ja
  • relevanttius.

  Hakumäärät ja kilpailun taso on helpointa selvittää Googlen Keyword Plannerilla. Työkalu antaa kuukausittaiset hakumäärät syöttämillesi sanoille ja arvioi kilpailun tason. Keyword Planner ilmoittaa kilpailun tason arvosanalla vähäinen, kohtalainen tai runsas.

  Sanojen relevanttius ja sopivuus yrityksellesi on pohdittava itse. Tavoittaako avainsana tavoittelemasi kohderyhmän? Onko sivuillasi sanan valintaa tukevaa sisältöä? Voit pisteyttää relevanttiuden sanojen vertailun helpottamiseksi.

  Tee sanoista esimerkiksi Excel-taulukko, johon koostat kunkin sanan kuukausittaiset hakumäärät, kilpailun tason ja relevanttiuspisteet. Värikoodaa tulokset esimerkiksi vihreällä, keltaisella ja punaisella taulukon nopeuttaaksesi taulukon tarkastelua.

  3. Tärkeimpien avainsanojen valinta

  Tutustu edellisessä vaiheessa laatimaasi avainsanataulukkoon ja järjestä avainsanat paremmuusjärjestykseen.

  Parhailla avainsanoilla tehdään paljon hakuja, niiden kilpailu on vähäistä ja ne ovat yrityksesi tavoitteiden kannalta relevantteja. Kaikki nämä ehdot eivät valitettavasti läheskään aina täyty, joten joudut käyttämään omaa harkintaasi sanoja järjestäessäsi.

  Keskustele sanoista yrityksesi myyjien ja asiantuntijoiden kanssa ja kysy heidän mielipiteitään. Valitse heidän ja omien näkemystesi perusteella noin kymmenen sanaa, joille lähdet sivustoasi optimoimaan.

  4. Sivujen optimointi valituille sanoille

  Valitse jokaiselle avainsanalle oma sivunsa ja optimoi sen sisältö. Jos sanalle ei ole olemassa omaa sivua, päätä, ansaitseeko sana oman “oikean” sivunsa vai kirjoitatko sille esimerkiksi blogiartikkelin tai oppaan laskeutumissivuineen. Varo avainsanojen liikaa käyttämistä teksteissä, Google rankaisee sivujen ylioptimoinnista.

  Lisää tekemääsi Exceliin kunkin sanan kohdalle sivu, jonka olet optimoinut kyseiselle sanalle ja sivun sen hetkinen sijoitus hakutuloksissa. Voit käyttää seurantaexcelin tekemiseen myös jotain valmista työkalua, kuten Rank Trackeria. Ohjelma antaa syöttämillesi avainsanoille hakumäärät, sivusi sijoituksen luonnollisissa hakutuloksissa ja sivun osoitteen. Tulokset saat kätevästi ladattua koneellesi Excel-tiedostona, jota muokata ja täydentää myöhemmin.

  Hakukoneoptimointi on pitkä ja jatkuva prosessi. Siksi ennen sivujen hakukoneoptimointia voi olla järkevää testata sivusi näkyvyyttä sekä klikkaus- ja konversioprosentteja AdWordsin avulla. Siten saat nopeasti dataa avainsanan toimivuudesta ja ideoita sivun kehittämiseen.

  Artikkelissa mainitut työkalut:

  Google Keyword Planner: https://adwords.google.fi/KeywordPlanner
  Übersuggest: http://ubersuggest.org/
  Rank Tracker: http://www.link-assistant.com/rank-tracker/

  B2B-sisältömarkkinoinnin opas

  Saatat myös pitää

  näistä artikkeleista aiheesta Maksettu mainonta

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kommentit (2)