<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  Content Pillar - hakukoneoptimoinnin uusi todellisuus

  Heini Kaisto
  27.9.2018 10:47

  Mikä on content pillar?

  Googlen algoritmejä ja tapaa arvottaa sivuja ei ole koskaan ilmoitettu julkisesti. Silti hakukonetulosten taustalla olevat logiikat on päätelty kerta toisensa jälkeen, minkä seurauksena on ollut lukuisia hakukoneoptimoinnin trendejä, kuten avainsanan erikoismuotoilu ja sisällyttäminen mahdollisimman usein sivun tekstisisältöön. 

  Google on itse ilmoittanut, että se arvottaa mahdollisimman paljon hakukoneen käyttäjiä palvelevaa sisältöä, kuten sivun käyttökokemusta ja sivujen toimintaa mobiilissa. Luova sisältö ja mobiilioptimoidut sivut eivät kuitenkaan yksistään riitä - on kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että jos nämä eivät ole vielä kunnossa, niistä on hyvä aloittaa! 

  Nykyään Google mittaa ja arvottaa sivustojen vastaavuutta hakuihin sen mukaan, kuinka kattavasti sivustolla on hakua vastaavaa sisältöä. Sen tunnistamiseen Googlen hakubotit analysoivat aiheiden linkityksiä toisiinsa. Jotta erotutte hakutuloksissa avainsanoillanne myös jatkossa, tulee sivuiltanne löytyä topic clustereita eli aiheryhmittymiä. Tutummin tämä sisältö- ja sivustorakenne tunnetaan nimellä Content Pillar.

  Mitä Content Pillar tarkoittaa?

  Content pillar on sivustorakenne, jossa sivustollenne tärkeää päähakusanaa tuetaan muulla aihetta koskevilla sisällöillä. Esimerkiksi kaltaisemme markkinointitoimiston tapauksessa content pillar voitaisiin rakentaa sisältömarkkinointi-avainsanan ympärille linkittämällä siihen aihetta tukevia sisältöjä ja alasivuja - kuten "sisältömarkkinoinnin mittaaminen" ja "sisältömarkkinoinnin tavoitteet".

  Content Pillarissa on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, ettei sisältöjen olemassaolo sivuilla yksistään riitä. Jotta Google voi arvioida sivuston vastaamista haettuun aiheeseen, täytyy päähakusanaa tukevien aiheiden ja niitä edustavien materiaalien linkittää päähakusanaan. Päähakusanaa käsittelevän sivun tulee siis linkittää sitä tukeviin materiaaleihin ja päinvastoin. Kun yhteys päähakusanan ja sitä tukevien materiaalien välillä on luotu, Googlen hakubotit tunnistavat, että käyttäjän haulle löytyy sivustolta kattavasti sisältöä.

  Hubspotin suosittu Topic Cluster esimerkki

  Pillar content toimii avainsananne runkona

  Pillar content, eli arvottamaanne päähakusanaa koskeva sivu, kuvataan usein sateenvarjona, jonka alle kaikki pääavainsanaa tukevat aiheet ja materiaalit mahtuvat. Parempi kuvaus tälle olisi kuitenkin puun runko, jonka oksaston eri aiheet muodostavat. Kun sivusto rakennetaan tukemaan asiakkaan kulkua sivustolla siten, että hän voi asteittain liikkua syvemmälle tarjoamassanne sisällössä, tuette mahdollisuuksianne arvottua paremmin Googlen hakutuloksissa, mutta myös asiakkaanne käyttökokemusta sivustolla.

  Pillar contentin, eli päähakusanaa käsittelevän sivun ajatteleminen puun runkona tukee myös sitä, ettette tyydy etsimään ja lisäämään hakukonenäkyvyyttä vain muutamalle päätason otsikolle. Puun oksat haarautuvat aina uudelleen ja uudelleen, luoden uusia sidoskohtia puiden eri haarojen välillä. Samalla tavoin myös sivustollanne olisi hyvä olla muutamia pillar content -aiheita myös pitkille avainsanoille (long tail keywords), jotka itsessään tukevat päähakusanaa.   

  Millaisia aiheita päähakusanaan tulisi linkittää?

  Muista, että vaikka content pillar on työkalu hakukonenäkyvyytenne parantamiseen, sen tulisi tukea myös sivustonne käyttökokemusta. Linkitetyt aiheet eivät siis saa olla ns. hatusta vedettyjä kokonaisuuksia, jotka sopivat suunnilleen omien avainsanojensa puolesta tukemaan haluamaanne avainsisältöä. Valitse aliaiheita (subtopics) pääaiheesi hakuun liittyvien pitkien avainsanojen (long tail keywords) mukaan ja siten, että ne vastaavat pääavainsanaasi koskeviin jatkokysymyksiin. Yksi hyvä tapa on linkittää sivu aihetta koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin ja käytännön toteutuksiin.

  Content Pillar käytännössä

  Aloita kevyesti - hyödynnä olemassa olevat materiaalit

  Usein Content Pillarin rakentaminen aloitetaan helposti liian raskaasti eli suunnittelemalla täysin uusia materiaaleja ja jopa kattavia sivustomuutoksia valittujen pääaiheiden ympärille. Vaikka Pillar Content edellyttääkin näitä molempia mitä pidemmälle sen kanssa edetään, pääset liikkeelle kuitenkin paljon tätä helpommin hyödyntämällä yrityksenne olemassa olevia materiaaleja.

  Pääaiheet ja hakusanat, joilla haluatte erottua luonnollisissa hakutuloksissa eivät todennäköisesti ole muuttuneet merkittävästi viime vuosien aikana. Jos teillä on ollut aiempaa sisällöntuotantoa blogin, oppaiden tai vaikka hakukoneoptimoitujen alasivujen muodossa, kannattaa teidän hyödyntää niitä pääaihesivun tukemiseen.

  Ennen vanhojen ja olemassa olevien materiaalien linkittämistä pääaiheen sivulle, ota seuraavat asiat huomioon:

  • Onko materiaalien kuvitus ja logot tämän päivän mukaisia?
  • Käytetäänkö sisällöissä vanhentuneita sanoja tai tietoja?
  • Voiko materiaalin otsikointia ja alaotsikoita muuttaa tukemaan paremmin pääaihetta ilman, että ne muuttavat merkitystään sisältöön nähden?

  Olemassa olevan sisällön hyödyntäminen voi säästää yrityksenne aikaa ja vaivaa, jos materiaalien läpikäymiselle ja päivittämiselle varataan edes hetki aikaa. Päivittämättömät materiaalit voivat pahimmillaan luoda vanhanaikaista mielikuvaa yrityksestänne tai johtaa potentiaaliset asiakkaat ottamaan yhteyttä “eioo”-numeroihin yrityksessänne tapahtuneiden rakenne- ja työntekijämuutosten myötä. 

  Tiesitkö?

  Hubspotin Content Strategy -työkalu sallii tällä hetkellä enintään 20 aihetta content pillar -otsikon alle. Ota siis huomioon pillar-sisältöä kootessasi ainakin seuraavat asiat:

  • Voitko hyödyntää valmiit materiaaleja?
  • Kuinka valitsemasi aihe/aliaiheet tukevat pääaihesivun sisältöä? Vastaako se kohderyhmällesi olennaisiin kysymyksiin - eli onko se kohderyhmällesi tarpeellinen aihe?
  • Millainen hakuvolyymi aliaiheilla on? Voisitko hyödyntää sen sijaan jotain haetumpaa aliaihetta? 

  Miten kaikki tämä toteutetaan käytännössä?

   1. Valitse pääavainsana ja sitä tukeva pilarisivu - Valitse yrityksellenne tärkeimmät avainsanat ja tarkastele niitä käsitteleviä sivuja (kuten palvelut-sivuja). Varmista, että pilarisivu vastaa yleisiin hyviin hakukoneoptimoinnin vaatimuksiin: sivu on mobiilioptimoitu ja sisältää avainsanan eri otsikkotasoissa, sivun metakuvauksessa sekä alt-teksteissä.
   2. Valitse pääavainsanaa tukevat aliaiheet - Käy läpi pääsivun aihetta käsittelevät olemassa olevat materiaalit ja muokkaa ne pääsivua tukevaksi. Mieti, mihin potentiaalisiin aliaiheisiin ja päähakusanaa tukeviin pitkiin hakusanoihin et ole vielä sivustollasi tarjonnut materiaalia ja ota ne osaksi yrityksenne sisällöntuotantosuunnitelmaa.
   3. Linkitä alasivut pääsivuun - ja päinvastoin.
   4. Analysoi, laajenna ja luo uusia pilareita - kun olet saanut ensimmäisen pilarisivusi rakennettua ja tuettua sitä aiheeseen liittyvillä sisällöillä, laajenna sitä uusien sisältöjen myötä uusilla aliaiheilla. Laajenna oppimisesi ensimmäisestä pilarisivusta toisen pääavainsanan ympärille. Pikkuhiljaa aiheryhmittymien rakentamisesta tulee rutiinimainen osa sisältöjen linkittämistä, jolloin saat sivustasi kaiken irti - niin Googlen luonnollisissa hakutuloksissa kuin asiakkaiden käyttökokemuksessa.

  Hubspotin Content Strategy -työkalu

  Hubspotin Content Strategy -työkalu auttaa sinua tarkistamaan, että sivustosi linkittävät toisiinsa oikealla tavoilla. Työkalu osaa myös ehdottaa päähakusanaasi tukevia aliaiheita ehdottamalla olemassa olevien sisältöjesi linkittämistä pääavainsanaan.

  Content Strategy -työkalun avulla voit myös tarkkailla analytiikkaa sivuston kulusta, kuten kuinka usein linkitetyistä sisällöistä on siirrytty toiseen. Hubspotin viime vuonna julkaistu työkalu on pitkään odotettu apu entistä paremmin ryhmitettyjen sisältöjen muodostamiseen ja sivustosi todellisen potentiaalin valjastamiseen aiheryhmittymien avulla.

  Haluatko lisätietoa Content Pillarista ja sisältömarkkinoinnista? Varaa maksuton sparraushetki asiantuntijamme kanssa ja saat konkreettisia vinkkejä markkinointinne kehittämiseksi.

  Tutustu myös Sisältömarkkinoinnin aloittajan oppaaseemme, josta saat lisätietoa sisältömarkkinoinnin aloittamisesta sekä hyödyistä B2B-yritykselle. 

  New Call-to-action

  Saatat myös pitää

  näistä artikkeleista aiheesta Hakukoneoptimointi

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!