<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  Contextual Marketing – Älykkäällä sisällöllä tukea ostoprosessin eri vaiheisiin

  Annika Ukkola
  12.9.2017 8:20

  Contextual Marketing

  Sisällöistä on tänä päivänä jo miltei runsaudenpulaa: uutta sisältöä tulvii jatkuvalla syötöllä netin syövereihin ja kilpailu niiden kuluttajista on kovaa. Esimerkiksi Worldometersistä voi seurata blogiartikkelien ilmestymistahtia ajantasaisena – ja tässä tosiaan vain pelkät blogiartikkelit. Koska sisältöä sitten on näin valtava määrä, tulee laadusta yhä vain tärkeämpi tekijä – pelkällä peesailulla ja höttöisellä sisällöllä ei herätetä kohderyhmän kiinnostusta tai saavuteta sisältömarkkinoinnille asetettuja tavoitteita.

  Mutta miten sitten luoda sisältöä, joka tukee asiakasta kohti ostopäätöstä ja vieläpä ihannetilanteessa tuo lisäarvoa? Tai miten toimittaa oikea sisältö juuri oikealle vastaanottajalle oikeaan aikaan? Entä miten mobiilikäyttäjät voisi huomioida sivustolla entistä paremmin? Tähän yksi keino on contextual marketing - verkkosivujen sisältöä, joka muovautuu älykkäästi käyttäjän mukaan.

  HubSpot antaa termille seuraavanlaisen määritelmän: ”contextual marketing is to personalize a user’s experience on your website based on who they are and what they’re looking for”. Suomenkielinen vastine voisi olla esimerkiksi asiayhteysmarkkinointi tai vapaammin, personoitu markkinointi. 

  Erilaista sisältöä ostoprosessin eri vaiheissa - älykkäästi

  Yksinkertaisimmillaan contextual marketing pitää sisällään personointikeinoja, kuten suoramarkkinoinnissa tyypilliset etunimellä puhuttelut (”Hei Kalle”). Tällaiset personoinnit ovat toki suotavia, mutta nykyään jo ennalta arvattavia, eikä niillä tehdä vaikutusta juuri kehenkään. Mikäli sähköposti tai vaikka verkkosivujen sisältö halutaan kohdistaa juuri oikealle henkilölle, on mentävä askel pidemmälle ja luotava älykästä sisältöä, joka mukautuu esimerkiksi kontaktin elinkaaren mukaan. Kotisivujen etusivu voi olla erilainen sen mukaan, vieraileeko sivulla satunnainen kävijä, kävijä sosiaalisesta mediasta, mobiililaitteen käyttäjä, tunnistettu liidi tai kenties jo olemassa oleva asiakas.

  Hyvänä esimerkkinä mukautuvasta sivustosta toimii Spotify, jossa heti etusivun näkymä on erilainen sen mukaan, onko kävijä sivulla ensimmäistä kertaa, sovelluksen ilmaiskäyttäjä vaiko Premium-käyttäjä. Tällöin sivuston sisältö palvelee heti oikeantyyppistä käyttäjää oikealla sisällöllä – Premium-käyttäjälle suositellaan koko perheen sovellusversiota, ilmaiskäyttäjälle Premium-versiota ja niin edelleen.

  Spotifyn etusivut

  Kuulostaa hyvältä - miten pääsen alkuun?

  Käyttäjän mukaan muovautuva sisältö kuulostaa vähän liiankin houkuttelevalta, joten eiköhän heti pistetä nettisivuilta kaikki uusiksi – tai sitten ei. Kerralla ei kannata haukata liian suurta palaa, vaan on parempi hyödyntää älykästä sisältöä pienissä osissa sekä testata, millainen sisältö uppoaa millekin ostajapersoonalle. Näin saat dataa siitä, mikä toimii ja mikä ei.

  Työkaluista HubSpot tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia hyödyntää contextual marketingia esimerkiksi seuraavasti:

  Dynaamiset Call-to-Actionit

  Älykäs CTA eli ns. toimintakehoite mukautuu tiettyjen kriteerien mukaan – painike voidaan asettaa erilaiseksi esimerkiksi niille kontakteille, jotka ovat jo ladanneet materiaaleja sivustolta. Esimerkki: Kontakti on ladannut aiemmin sisältömarkkinoinnin oppaan, jolloin hänelle tarjottaisiinkin ilmoittautumista aamiaistapahtumaan samasta aihepiiristä. Luokittelukriteerejä on lukuisia, joten dynaamisten painikkeiden tehokkuutta kannattaa lähteä testaamaan ensin helpohkoilla kriteereillä. 

  Esimerkki CTA:sta löytyy tämän blogiartikkelin lopusta.

  Älykkäät lomakkeet

  Älykäs lomake on tehokas työkalu keräämään lisätietoa liidistä sekä parantamaan sivuston konversiota – esimerkiksi mobiilikäyttäjille kannattaa tarjota mahdollisimman lyhyt lomake. Ja mitä hyötyä kysellä yhä vain uudelleen kontaktin nimeä ja puhelinnumeroa, jos tämä on ne kerran jo antanut? Liidien hoivauksessa älykkäitä lomakkeita kannattaa erityisesti hyödyntää, jolloin liidistä voidaan kerätä lisätietoa myynnin tueksi.  

  Älykkäät sisällöt sivustolla

  Yksittäisten lomakkeiden ja toimintakehotteiden lisäksi myös sivuston muuta sisältöä on mahdollista mukauttaa sopivaksi juuri oikealle käyttäjälle. Esimerkiksi jo heti etusivun otsikossa voi tervehtiä sivustolle palaavaa kävijää tai muokata palveluita vastaamaan potentiaalisen asiakkaan tarpeita – olemassa olevalle asiakkaalle voitaisiinkin jo heti etusivulla tarjota huoltoa tai asiakaspalvelun tietoja. Mahdollisuuksia on paljon, mutta maltti on tässäkin valttia – testaa, testaa ja testaa, äläkä innostu liikaa kerralla. 

  Yhdistettynä tehokkaasti toimivaan markkinointiprosessiin ja strategisesti suunniteltuun markkinointiin, on contextual marketing erinomainen tapa sitouttaa kohderyhmää sekä ohjata potentiaalista asiakasta kohti ostopäätöstä. Mikäli haluat kuulla aiheesta tarkemmin lisää, otathan rohkeasti meihin yhteyttä!

  New Call-to-action

  Saatat myös pitää

  näistä artikkeleista aiheesta B2B-sisältömarkkinointi

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!