<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  Google Analytics B2B-markkinoinnin työkaluna

  Hanna Kuusisto
  1.2.2019 14:54

  Google Analytics B2B-markkinoinnissa

  Google Analytics on verkkosivuston seurantaan tarkoitettu maksuton työkalu. Sen avulla yritys voi seurata sivuston vierailijoita: mistä kävijät tulevat sivustolle ja mitä he siellä tekevät. Google Analytics toimii paitsi kotisivukehittämisen työkaluna, myös sisältömarkkinoinnin ja mainonnan apuna. B2B-markkinoinnin sekä sisältömarkkinoinnin tekijän arjessa tyypillisiä tarpeita analytiikan osalta ovat konversioseuranta sekä toimivien liidinhankintakanavien tunnistaminen. Analyticsillä on tarjota muutama ominaisuus, jotka helpottavat näiden asioiden seurantaa.

  Tässä artikkelissa kerron neljä Google Analyticsin toimintoa, jotka ovat hyödyllisiä B2B-markkinoinnissa.

  Google Analyticsin 4 tärkeää toimintoa B2B-markkinoinnille:

  1. Tavoitteiden asettaminen
  2. Yleisöjen luominen
  3. Search console
  4. Kanavien ryhmittely UTM-parametrien perusteella

  1. Tavoitteiden avulla voit seurata konversioita

  B2B-markkinoinnissa liidien generointi erilaisia sisältömateriaaleja hyödyntäen on nykyään varsin yleistä. Jotta voidaan seurata mitkä materiaalit ovat keränneet latauksia ja tuoneet tuloksia, täytyy niiden konversioita pystyä seuraamaan.

  Paras keino konversioiden seuraamiseen Analyticsin kautta ovat tavoitteet eli Goalit. Yleisin tapa luoda tavoitteet Analyticsissä on käyttää materiaalin kiitossivua konversion mittaamiseen. Silloin Analytics tulkitsee konversioksi vierailun sivulla, jolle kävijä materiaalin lataamisen jälkeen päätyy. 

  Toinen yleinen tapa on käyttää tavoitteiden asettamisessa hyödyksi Eventtejä eli tapahtumia, jotka verkkosivu lähettää Analyticsiin tietyn tapahtuman yhteydessä. Tämä on mahdollista myös silloin, jos kiitossivua ei ole. Eventin lähettävä koodinpätkä asetetaan sivuston lähdekoodiin ja se voidaan asettaa lähettämään tieto esimerkiksi lomaketäytön yhteydessä tai vaikka videon katselusta. Jos sinulla ei ole pääsyä suoraan sivuston lähdekoodiin, voit käyttää eventtien asettamisessa hyödyksi Google Tag Manageria.

  Hyödynnä tavoitteita myös Google Ads -mainonnassa

  Voit siirtää Google Analyticsiin luodut tavoitteet suoraan Adsiin ja hyödyntää niitä mainonnan tuloksellisuuden seurannassa. Näin konversioille ei tarvitse luoda omia tavoitteita Adsiin tulosseurantaa varten, eikä sinun myöskään tarvitse asentaa erikseen Ads-konversioita seuraavaa tagia sivustollesi. Analytics- ja Ads-tilien yhdistäminen onnistuu Analyticsistä Admin-osiosta kohdasta Product Linking > Google Ads Linking.

  2. Luo yleisöjä uudelleenmarkkinointia varten

  Analyticsin avulla voit luoda yleisöjä verkkosivukävijöiden käyttäytymiseen, demografiisiin tietoihin tai käytettyyn teknologiaan perustuen. Voit hyödyntää luotuja yleisöjä Analytics-raporteilla ja tutkia, miten heidän käyttäytymisensä eroaa muista käyttäjistä. Tämä auttaa yrityksen kohderyhmän varhaisessa tunnistamisessa ja oikeanlaisen tarjooman suunnittelussa. Yleisöjen luominen onnistuu Admin-osiosta Audience Definitions -kohdasta.

  Hyödynnä yleisöjä myös Google remarketing -kampanjoiden kohdentamisessa

  B2B-kaupassa ostoprosessit ovat tyypillisesti pitkiä. Silloin hyvä tapa pysyä potentiaalisen asiakkaan mielessä ostoprosessin alkupäässä on uudelleenmarkkinointi (remarketing). Esimerkiksi Google Ads uudelleenmarkkinoinnin avulla voit varmistaa, että verkkosivustollanne vieraillut ja kiinnostuksensa osoittanut kävijä näkee yrityksenne mainoksia myös myöhemmin verkossa tiedonhankintaprosessin jatkuessa. 

  Voit yhdistää Google Ads -tilisi Google Analyticsin kanssa, jolloin pystyt hyödyntämään Analyticsin tietoja, kuten tavoitteita ja yleisöjä, Ads-mainonnassa. Verkkosivukävijöistä muodostettujen yleisöjen siirtäminen onnistuu suoraan Adsiin, jolloin voit kohdentaa heille uudelleenmarkkinointia. 

  Huomaa, että yleisön koon tulee olla hakusanamainonnassa yli 1000 henkeä ja Display-mainonnassa yli 100 henkeä, ennen kuin sitä voidaan hyödyntää Ads-mainonnassa. Lue ohje Google remarketing-kampanjan luontiin täältä.

  3. Orgaanisen liikenteen seuraaminen onnistuu Search Consolella

  Orgaaninen hakukonenäkyvyys tuo ilmaista liikennettä sivustolle. Se onkin yksi monille B2B-markkinoinnin parissa työskenteleville tutun inbound-markkinoinnin tehokkaimmista liidinhankintakanavista.

  Search Console on Googlen maksuton palvelu, joka on tarkoitettu työkaluksi sivustojen näkyvyyden seuraamiseen ja parantamiseen Googlen maksuttomissa hakutuloksissa. Työkalu tarjoaa sivustojen omistajille näkymän siihen, miten Google näkee sivustosi sekä antaa työkalut sivuston optimoimiseen.

  Liittämällä Search Consolen Google Analyticsiin, saat käyttöösi vielä kokonaisvaltaisemman raportointinäkymän orgaanisen hakukoneliikenteen optimointia varten. Tilien linkittäminen on tehty helpoksi ja edellyttää vain, että Google Analyticsin käyttäjällä on admin-oikeudet sekä Search Consoleen että Analytics-tiliin. Voit lukea lisää Search Consolesta täältä.

  4. Kanavien ryhmittely / UTM-parametrit

  Eri kanavista tulleen liikenteen erottaminen toisistaan helposti on erittäin tärkeää markkinoinnin tulosten seurannan ja kehittämisen kannalta. Analytics tunnistaa automaattisesti yleisimmät liikenteen lähteet ja osaa erottaa ne raporteilla toisistaan.

  Kuitenkin yksi monien markkinoinnin ammattilaisten kaipaama lähde puuttuu: some-mainonnan kautta tulleen liikenteen erottaminen orgaanisesta some-liikenteestä. Tämän seuranta onnistuu kuitenkin helposti käyttämällä UTM-parametreja ja muokkaamalla Analyticsin kanavien ryhmittelyasetuksia.

  Jos haluat erottaa some-mainonnan kautta tulleen liikenteen orgaanisesta some-liikenteestä, toimi näin:

  1. Käytä mainoksissa linkkejä, jotka erottavat ne orgaanisesta liikenteestä. Tässä kohtaa on hyvä huomata, että erillisen linkin käyttö on mahdollista vain  mainosjulkaisun luonnin yhteydessä eli sponsoroitujen postausten kautta tullutta liikennettä ei pysty erottamaan sen mukaan, onko henkilö klikannut orgaanista postausta vai siitä tehtyä sponsorointia. 

   Seurantalinkin rakentamisessa voit hyödyntää esimerkiksi Googlen maksutonta työkalua Campaign URL Builderia. Tässä esimerkki linkin UTM-parametreista:
   Campaign Source = Kanava, josta liikenne tulee, kuten Facebook tai LinkedIn.
   Campaign Medium = Määritä maksettua some-mainontaa kuvaava tunniste, kuten paidsocial.
   Campaign Name = Voit merkitä, mihin kampanjaan mainos liittyy.

   Lopuksi kopioi UTM-parametrit sisältävä linkki ja liitä se mainokseen.

  2. Tällaisen linkin kautta tullut liikenne menee Analyticsissä automaattisesti Other-kanavan alle. Jotta saat liikenteen näkymään raporteilla omana kanavanaan, muokkaa kanavien ryhmittelyasetuksia valitsemalla Analyticsissä sivun vasemmasta alakulmasta Järjestelmänvalvoja /Admin (vaatii Admin-käyttöoikeudet).

   Valitse oikean näkymän alta Kanavan asetukset (Channel Settings) ja  Kanavan ryhmittely (Channel Grouping). Avaa Default Channel Grouping ja valitse Määritä uusi kanava (Define a New Channel).

   Anna kanavalle nimi, joka tulee näkymään jatkossa raporteilla (esim. Paid Social) ja tee seuraavat valinnat:
   Tulotapa (Medium), vastaa täsmälleen (exactly matches) ja paidsocial (tähän sama arvo, jota on käytetty Campaign Medium -kohdassa UTM-parametreissä). Voit lisätä eri kirjoitusasut, myös typot, TAI-säännöllä.

   Kanavien ryhmittelyn määrittäminen Google Analytics
   Maksetun some-mainonnan kautta tullut liikenne näkyy jatkossa Hankinta-raportilla (Acquisition) omana kanavanaan.

  Google Analytics Hankinta-raportti


  Lue lisää markkinoinnin mittaamisesta

  Jos haluat tietää lisää markkinoinnin mittaamisesta ja siitä, miten liiketoimintakriittisiä mittareita, kuten asiakashankintahintaa ja markkinointisuppilon arvoa, käytetään esimerkiksi markkinointibudjetin perustelemiseen johtoryhmälle, lataa maksuton opas.

  Miten osoitan markkinoinnin vaikutuksen yrityksen liiketoimintaan?

  Lataa maksuton markkinoinnin  mittaamisen opas. Saat ohjeet toimitusjohtajaakin kiinnostavien mittareiden hyödyntämiseen!

  Lataa Markkinoinnin mittaaminen -opas

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!