<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  Markkinoinnin tavoitteiden asettaminen SMART-kaavan avulla

  Eevariikka Ruopas
  20.11.2020 15:24

  smart-tavoite.png

  Liiketoimintaa ja myyntiä tukevan markkinoinnin perusta on järkevästi asetetut markkinointitavoitteet. Markkinoinnin tavoitteiden määrittelyssä voidaan käyttää apuna esimerkiksi siihen tarkoitettuja kaavoja. Yksi toimivista malleista on SMART-kaava. Mitä SMART tarkoittaa ja miten hyödynnät sitä tavoitteiden asettamisessa?

  Mikä SMART?

  Konkreettiset tavoitteet voivat auttaa keskittymään siihen, mitä haluat saavuttaa markkinointitoimilla. SMART-tavoite on tarkka, mitattavissa, saavutettavissa, osuva ja aikaan sidottu. 

  SMART on lyhenne, jonka avulla voit määritellä kriteerejä ohjaamaan tavoitteitasi. Tarkastellaan seuraavaksi SMART:n merkitystä tarkemmin.

  S = Specific

  SMARTin S tarkoittaa sitä, että hyvä markkinointitavoite on riittävän tarkasti määritelty ja yksityiskohtainen. Tavoitteesta tulee käydä ilmi muun muassa, miksi se on tärkeä, kuka siitä on vastuussa ja mitä tavoitteen saavuttaminen tarkoittaa. Jos tavoite on liian laajasti määritelty ja ylimalkainen, on vaikeaa esimerkiksi määritellä, milloin se on saavutettu.

  M = Measurable

  M tarkoittaa sitä, että tavoitteen on oltava mitattavissa jollain selkeällä mittarilla. Tavoitteesta tulee käydä ilmi, kuinka monta tai miten paljon tarkoittaa sitä, että tavoite on saavutettu. Esimerkiksi asiakastyytyväisyyden kasvattaminen on huono tavoite. Parempi tavoite sen sijaan on se, että asiakastyytyväisyysmittauksen keskiarvosanan on oltava asteikolla 1-5 vähintään 4,1.

  A = Attainable

  Attainable tarkoittaa sitä, että markkinointitavoitteen on oltava saavutettavissa. Tavoitteet on toki hyvä asettaa korkealle, mutta ne on kuitenkin oltava mahdollisia. Asetettuihin tavoitteisiin on vaikeaa suhtautua vakavasti, jos niiden tietää olevan epärealistisia ja täysin saavuttamattomissa. 

  R = Relevant

  Ehkä kaikista tärkeintä on, että tavoite on yrityksen liiketoimintatavoitteiden kannalta relevantti. Auttaako markkinointitavoitteen saavuttaminen yrityksen liiketoimintaa? Miten? Tukeeko tavoitteeseen pyrkiminen myyntiä? Jos tavoitteen saavuttamisesta saatava hyöty on “ihan kiva”, tavoite on huono. Aseta vain tavoitteita, joiden saavuttaminen on oikeasti tärkeää.

  T = Time-bound

  Tavoitteen toteutumiselle on pystyttävä määrittämään aikataulu. Jos tavoite on pelkästään, että asiakastyytyväisyyden keskiarvosanan tulee olla 4,1, voidaan tavoitteen toteutumista venyttää loputtomiin. Jos tavoitetta täydennetään sillä, että Q2:n asiakastyytyväisyysmittauksessa arvosanan on oltava 4,1, tavoite on paljon parempi.

  Kun tavoitteet ovat selkeästi määritetyt, niitä on helpompi ymmärtää, toteuttaa ja arvioida. Suosittelemme johtamaan markkinoinnin tavoitteet liiketoimintatavoitteista. Helpointa onkin hyödyntää markkinoinnin tavoitteiden pohjana markkinointi- ja myyntisuppiloa.

  Ps. Jos haluat lisätietoa markkinoinnin tavoitteiden määrittelystä ja tuloksekkaasta markkinoinnin tekemisestä, lataa maksuton Markkinointipäällikön käsikirjamme!

  Markkinointipäällikön käsikirja kansikuva

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!