<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  Mikä on Google Tag Manager?

  Hanna Kuusisto
  20.11.2018 8:30

  Mikä on Google Tag Manager?

  Olennainen osa markkinoinnin mittaamista on verkkosivuilta kerätty tieto kävijöiden toimenpiteistä. Tähän on käytetty tageja eli verkkosivun lähdekoodiin asennettuja koodinpätkiä, jotka keräävät tietoa käyttäjien verkkosivujen käytöstä.

  Markkinoinnin ja kotisivukehittäjän välinen yhteistyö on ollut välttämätöntä, jotta analytiikan vaatimat pikselit on saatu asennettua verkkosivustolle. Pienissä yrityksissä mittaaminen on voinut jäädä puolitiehen juuri asennukseen vaadittavan teknisen osaamisen vuoksi. Toisaalta isommissa yrityksissä lukuisten sivustolle asennettujen tagien kanssa ollaan nopeasti sekaisin siitä, mitä tageja sivustolle on asennettu ja mikä niiden tarkoitus on ollut.

  Google on luonut työkalun helpottamaan näitä ongelmia: Google Tag Managerin. Tässä artikkelissa kerron, mikä Google Tag Manager on, mihin sitä käytetään ja mitkä sen hyvät puolet ovat ja toisaalta, mitä huonoja puolia sen käyttöön liittyy.

  Mikä on Google Tag Manager?

  Google Tag Manager on tagien hallintaa helpottava maksuton ja verkkopohjainen työkalu. Se kokoaa kaikkien verkkosivuston seurantaan käytettävien tagien hallinnan yhden työkalun alle. Sen tarkoituksena on helpottaa verkkosivujen ja mobiilisovellusten seurantaan tarkoitettujen tagien hallintaa ja tarjota mahdollisuus tagien asentamiseen ilman pääsyä sivuston lähdekoodiin.

  Mihin tageja tarvitaan?

  Tagi on verkkosivun lähdekoodiin asennettava koodinpätkä, joka lähettää automaattisesti tietoa kolmansille osapuolille verkkosivukävijöiden määrästä ja heidän tekemisistään sivustollasi.

  Markkinoinnin analytiikassa tagien avulla voidaan seurata esimerkiksi sivulatauksia, videonäyttöjä, lomaketäyttöjä, painikkeiden klikkauksia, verkkokaupan ostoprosessin vaiheita, kuten tuotteiden lisäyksiä ja poistoja ostoskorista.

  Tyypillisiä sivustolle asennettavia tageja ovat esimerkiksi Google Analytics tagi, jolla saadaan kerättyä tietoa kävijöistä ja sivuston käytöstä Analyticsiin tai Facebook-pikseli, jolla mahdollistetaan vaikkapa verkkosivukävijöille kohdennettava uudelleen markkinointi tai konversioseuranta Facebook-mainostilin kautta.

  Mihin Tag Manageria käytetään?

  Tag Manageria käytetään tagien asentamiseen ja hallintaan. Se toimii “väylänä” verkkosivuston tai mobiilisovelluksen ja muiden palveluntarjoajien välillä, jonka kautta näiden palveluiden edellyttämiä tageja voidaan ottaa käyttöön ja poistaa käytöstä. Tag Managerilla voidaan määrittää, mille sivuille asetettavat tagit tulevat käyttöön ja missä tilanteissa ne lähettävät tietoa muihin palveluihin.

  Tag Managerista löytyy valmiita pohjia mm. Googlen omien palveluiden tageille sekä muiden palveluntarjoajien tageille. Lisäksi Tag Managerissa on triggereitä erilaisille seurattaville tapahtumille, kuten sivukatseluille, klikkauksille, videon katseluille tai lomaketäytöille. Tag Managerin avulla voidaan myös luoda omia tageja ja triggereitä.

  Tag Managerissa ei voi analysoida tietoa!

  Tag Manageria käytetään tagien asentamiseen sivustolle ja niiden keräämän tiedon välittämiseen muihin työkaluihin. Tag Managerissa ei voi analysoida tagien keräämää tietoa tai luoda raportteja sen pohjalta. Siihen käytetään analytiikkatyökaluja, kuten Google Analyticsiä.

  Tag Manageriin liittyvät termit

  Säilö (container) = Container eli suomeksi säilö tarkoittaa verkkosivun lähdekoodiin asennettavaa perustagia, jonka kautta Tag Managerilla luodut tagit jatkossa toimivat.

  Tagi (tag) = Tagit ovat koodinpätkiä, jotka kertovat Tag Managerille, mitä sen pitää tehdä eli toisin sanoen, mitä tietoa se kerää verkkosivukävijästä ja minne tieto lähetetään. Tag Manager tarjoaa valmiita mallipohjia lukuisten palveluntarjoajien tageista (ks. lisää Googlen ohjeista). Lisäksi voit luoda muiden palveluiden tageja itse käyttämällä muokattua HTML tai kuva-tagia.

  Triggeri (trigger) = Triggeri kertoo, milloin tagin halutaan lähettävän tietoa. Tag Manager tarjoaa useita valmiita pohjia tagin laukaiseviksi triggereiksi, kuten sivukatselut, klikkaukset ja lomaketäytöt, sekä mahdollisuuden luoda omia triggereitä.

  Muuttuja = Muuttujia voidaan käyttää triggereissä ja tageissa täsmentämään tagin laukeamista tai sen lähettämiä tietoja. Muuttuja on koodiin sisältyvä symboli, jota voidaan käyttää kuvaamaan muuttuvaa arvoa. Tag Manager tarjoaa valmiita, usein käytettyjä pohjia muuttujille sekä mahdollisuuden luoda omia muuttujia.

  Google Tag Managerin plussat ja miinukset?

  Plussat:

  • Et tarvitse pääsyä verkkosivun lähdekoodiin. Aluksi verkkosivuston kaikille sivuille asennetaan Tag Managerin seurantakoodi, joka toimii yhteytenä verkkosivun ja Tag Managerin välillä. Tämä on ainoa koodi, joka täytyy asentaa verkkosivun lähdekoodiin ja jatkossa kaikki muut Tag Managerin kautta asennettavat tagit toimivat tämän koodin välityksellä. Et siis tarvitse pääsyä sivuston lähdekoodiin enää asennusvaiheen jälkeen.

  • Se kokoaa kaikki tagit yhteen paikkaan. Vaikka Tag Manager on Googlen työkalu, se toimii yhteen myös muiden kuin Googlen tuotteiden kanssa (esim. Facebook, LinkedIn, HotJar).

  • Tagien pausettaminen ja uudelleen aktivoiminen on helppoa. Voit asettaa tagin pois käytöstä ja aktivoida sen uudelleen helposti tarvittaessa. Sinun ei tarvitse poistaa koko tagia ja asentaa sitä uudelleen.

  • Esikatselutyökalu eli Debug mode. Voit testata tagiesi toimivuuden ennen niiden julkaisemista sivustollesi. Toimivuuden tarkastaminen on ollut mahdollista myös Chrome-selaimeen asennettavan lisäosan eli Google Tag Assistantin avulla, mutta sen käyttö edellyttää, että tagi on jo otettu käyttöön sivustolla ja se toimii vain Googlen omien tagien tarkistamiseen (Analytics, Ads ja Doubleclick).

  • Ilmainen. Tag Manager on maksuton palvelu.

  Miinukset:

  • Vaatii teknistä osaamista. Vaikka Google Tag Manager on helppo tapa hallita tageja, vaatii sen käyttö teknistä osaamista ja ymmärrystä tagien toiminnasta sekä tietoa siitä, miten verkkosivusto tai mobiilisovellus on rakennettu.

  Miksi Tag Manageria kannattaa kokeilla?

  Kun markkinointi voi hallita tageja itsenäisesti ilman verkkosivukehittäjän osallistumista, tulee prosessista tehokkaampi. Markkinoinnilla on selkeämpi käsitys siitä, mitä tageja sivustolla on toiminnassa ja että ne keräävät varmasti tietoa kaikista halutuista toiminnoista.

  Tag Manager ei kuitenkaan välttämättä ole tarpeellinen työkalu kaikissa yrityksissä. Jos yrityksellä ei ole tarvetta päivittää tai lisätä uusia tageja usein, voi muukin työkalu toimia hyvin. Kokeilemalla se selviää – onhan Tag Managerin käyttö ilmaista! Selkeät ohjeet Tag Managerin käyttöönottoon löydät esimerkiksi HubSpotin blogista.

  Haluatko tietää lisää markki­noinnin mit­taa­mises­ta?

  Lataa webinaaritallenne: Markkinoinnin mittaaminenLataa maksuton webinaaritallenne Markkinoinnin mittaamisesta. Webinaarissa kerromme mm. millaisia mittareita markkinoinnin mittaamisessa tulisi käyttää ja mitä oikeiden mittareiden käytöllä voidaan saavuttaa.

   

  Saatat myös pitää

  näistä artikkeleista aiheesta Markkinoinnin mittaaminen

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!