<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  Miks ne ei suostu bloggaa?!

  Vieraskynä
  28.9.2016 9:58

  vieraskyna-saana-borgstrom.png

  Meidän markkinointiosastolla työskentelevien henkilöiden hartain toive on saada oman organisaation asiantuntijat innostumaan bloggaamisesta. Kun itse tiedämme millainen arvo moisilla asiantuntija-artikkeleilla on markkinoinnin kannalta, tuntuu melkeinpä käsittämättömältä, miten vapaaehtoisten bloggaajien löytäminen voi olla niin hankalaa.

  Olen tehnyt sisältömarkkinointia niin ulkoistetun markkinointikonsultin kuin yrityksen sisäisen markkinointitiimin jäsenenä. Jälkimmäisessä roolissa olen itse joutunut kokemaan markkinointihenkilöiden tunteman tuskan bloggaajien löytämisen suhteen ja etsimään tähän ongelmaan käytännön ratkaisuja.

  Tässä artikkelissa kerron havaintojani miksi oman yrityksen asiantuntijat voi olla hankalaa saada innostumaan bloggaamisesta. Jaan myös itse parhaiksi havaitsemiani keinoja päästä näiden haasteiden yli. Näiden toimintamallien avulla olen saanut yrityksemme asiantuntijat tulemaan jopa itse ehdottamaan seuraavien artikkeleidensa aiheita. Voitko uskoa! :)

  Auta asiantuntijaa pääsemään ulos kuplastaan

  Kun ihminen pyörittelee samoja asioita päivästä toiseen ja yleensä vielä muiden saman alan asiantuntijoiden kanssa, alkaa meistä itse kukin helposti elämään sellaisessa harhaluulossa, että "kaikkihan tämän tietää". Asioista tulee itsestäänselvyyksiä ja kukapa nyt niistä kehtaisi muille kirjoittaa. Ainakaan täällä Suomessa.

  Myös me markkinointi-ihmiset syyllistymme tähän samaan: kaikkihan sen tietää miten hyödyllistä on se on kun asiantuntijat bloggaavat ja kyllähän nyt kuka tahansa osaa kirjoittaa yhden blogiartikkelin, eikö?

  Jotta itse kunkin olisi helpompi päästä ulos omien itsestäänselvyyksiensä kuplasta, olenkin havainnut hyödylliseksi jutella asiantuntijan kanssa hänelle suunnitellun blogiartikkelin aiheesta, rajauksesta ja kokonaisuudesta - eli niin sanotusti pallotella ajatuksia artikkelin aiheen ympäriltä. Tällainen pallottelu usein auttaa asiantuntijaa huomaamaan, että ulkopuolisten tietämys aiheesta ei useinkaan ole kovin syvä (usein tuo tietämys on suorastaan hyvin hatara).

  Asiantuntijalle onkin syytä muistuttaa, että usein ihan perusasioista puhuminen riittää. Sitä paitsi, mikäli kirjoitus menee liian korkealta ja kovaa, sen sanomakin saattaa siinä sivussa mennä lukijalta ohi. 

  Älä heitä asiantuntijaa yksin altaan syvään päähän

  Kirjoittaminen kuuluu olennaisesti asiantuntijan työnkuvaan. Näin ollen on jotenkin tyypillistä olettaa, että asiantuntija osaa kirjoittaa omasta asiastaan myös markkinointihengessä. Asiantuntijan tekemät tutkimusraportit tai kirjoitukset muille alan henkilöille eroavat kuitenkin hyvin paljon siitä, miten sisältömarkkinointia tukevaan yritysblogiin kannattaa kirjoittaa. 

  Markkinointiosastolla onkin syytä olla selkeät ohjeet ja esimerkit siitä, minkä tyylisiä ja mittaisia tekstejä asiantuntijoilta odotetaan - ja millaiselle persoonalle nuo tekstit ovat osoitettuja. Selkeä ohjeistus ja aiheen rajaus helpottavat myös itse kirjoitustyötä huomattavasti. 

  Asiantuntijalle kannattaa myös tuoda monta kertaa esille, että hän voi kirjoitusprosessinsa aikana tulla juttelemaan artikkeliinsa tai sen tekoon liittyen. Palaute ja tsemppaus ovat mielestäni ensiarvoisen tärkeitä prosessin aikana.

  Ilman selkeää ohjeistusta käy usein myös niin, että asiantuntijoiden kirjoittamia tekstejä joudutaan editoimaan joskus rankallakin kädellä blogiin sopiviksi. Lopputuloksena on se, että asiantuntijan pienikin innostuksen kipinä saadaan lopahtamaan, kun vaivalla kirjoitettu teksti ei sitten kuitenkaan tunnu kelpaavan. Tähän virheeseen olen ainakin itse syyllistynyt ja olenkin aiheellisesti saanut lempinimen Saksikäsi-Saana. Noh, elämä opettaa. 

  Ratkaise ajankäytön haasteet

  Nykypäivän työelämässä kaikilla on aina hirveä kiire. Asiantuntijoiden kalenterit ovat usein täynnä monta viikkoa eteenpäin ja sieltä sitten pitäisi löytää aikaa markkinointiosaston vonkaamalle kirjoitustyölle. 

  Minä itsekin melkein toistuvasti aliarvioin blogiartikkeleiden kirjoittamiseen kuluvan ajan. Toisinaan teksti saattaa syntyä tosi helpostikin, mutta on myös niitä aiheita, joita joutuu työstämään monta kertaa ennen kuin ne löytävät lopullisen muotonsa. Ja nyt puhuu ihminen, joka kirjoittaa blogiartikkeleita viikoittain.

  Mutta kuinkas paljon aikaa yhden blogiartikkelin kirjoittamiseen menee sellaiselta henkilöltä, jonka ns. kirjoituskunto ei ole aivan huipussaan ja joka ei kenties ole koskaan aiemmin kirjoittanut blogin tyylistä tekstiä?

  Yhden blogiartikkelin tekemisestä saattaa nopeasti muodostua kalenterissa luuraava mörkö, jota helposti siirretään aina vain eteenpäin. Ja pian yhden artikkelin mittasuhteet saattavat kasvaa ihan suhteettomiksi.

  Olen ratkaissut ajankäyttöön liittyvät haasteet muutamilla eri tavoilla. Toisinaan varaan minulle ja kirjoitustyötä tekevälle asiantuntijalle yhteistä aikaa kalenterista, jolloin istumme yhdessä samaan neukkariin ja teemme kirjoitustyötä molemmat tahoillamme. Joskus taas hahmottelen asiantuntijalle tekemäni haastattelun pohjalta jonkinlaisen rungon hänen artikkelilleen, johon asiantuntija voi itse lisätä ja täsmentää sisältöä. Toisinaan myös haamukirjoitan koko artikkelin asiantuntijan puolesta. Tapoja on siis monia. Eniten positiivista vastakaikua on saanut artikkeleiden haamukirjoittaminen.

  Omien asiantuntijoiden hyödyntäminen blogissa ei siis automaattisesti tarkoita sitä, että blogista vastaava markkinointihenkilö saisi vapaavuoron kirjoittamiseen liittyen. Se on ehkä hyvä tosiasia hyväksyttäväksi. 

  Rakenna bloggaavien asiantuntijoiden yhteisö - ja johda sitä

  Blogin ympärille kannattaa rakentaa bloggaavien asiantuntijoiden yhteisö, joiden kanssa yhdessä ideoidaan artikkeleiden aiheita ja käydään läpi blogin tilastoja vaikkapa kerran kvartaalissa. Miksipä tähän ei liittäisi vaikka yhteistä lounastamistakin tai jotain muuta vapaampaa ohjelmaa.

  Blogiyhteisön tapaamiset ovat myös hyvä yhteinen foorumi käydä läpi  blogin tavoitteita, lukijapersoonia ja ilman muuta myös tuoda esiin ja juhlistaa onnistumisia. Ja jos koulutusbudjetista löytyy valuuttaa, miksipä ei palkita bloggaamiseen sitoutunutta porukkaa vaikkapa jollain koulutuksella vaikkapa kirjoittamiseen liittyen. Kirjoitustaidon kehittymisestä hyötyy nimittäin joka ikinen asiantuntija. 

  On myös hyvä tutustua omiin asiantuntijoihin ja selvittää, mitkä tekijät motivoivat juuri heitä - onko se oman asiantuntijakuvan rakentaminen, oman verkoston luominen, kirjoittamisessa kehittyminen vai jotain muuta?

  Parhaiten porukan saa innostumaan sillä, että heitä tuetaan juuri heille sopivalla tavalla ja heille tärkeän tavoitteen saavuttamisessa. Toisille pitää osata antaa enemmän vapautta kun taas toiset kaipaavat tiukkoja deadlineja ja jatkuvaa muistuttelua niissä pysymisestä. Kyse on siis ihan puhtaasti yksilöiden johtamisesta. Tämä on hyvä kehityshaaste markkinointipäälliköllekin.

  Bloggaavan asiantuntijayhteisön ei mielestäni tarvitse olla mitenkään järin suuri. Kun muutamatkin asiantuntijat sitoutuvat kirjoittamaan vaikkapa yhden artikkelin per kvartaali, on siitäkin jo iso apu markkinointiosastolle. Ja kun ne bloggaamisesta innostuneet "helmet" löytyvät oman organisaation sisältä, heistä kannattaa pitää hyvää huolta. 

  Kirjoittaja

  Saana_Borgstrom.png

   


  Saana Borgström on sisältömarkkinointiin hurahtanut puheviestijä, joka tämän hetkisessä työssään vastaa mm. Paytrailin blogin julkaisemisesta ja vierasbloggaajien hankinnasta.

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!