<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  Mistä on hyvä sisältöstrategia tehty? Vinkkejä B2B-yritykselle

  Minna Keinänen
  30.4.2020 10:43

  Kaikki asiantuntijayritykset ovat sisällöntuottajia, ja luultavasti sen osoittaa markkinointisuunnitelmakin. Mitä sisältöjä sitten B2B-yritysten kannattaisi tuottaa? Vastaukset löytyvät sisältöstrategiasta. Kaikilla yrityksillä ei kuitenkaan ole sisältöstrategiaa, siihen ollaan tyytymättömiä, tai se ei toteudu käytännössä.

  Paranna sisällöntuotantoprosessia ja sisältömarkkinoinnin tuloksia varmistamalla, että sisältöstrategianne käsittelee oikeita asioita. Seuraavaksi kerromme, miksi sisällöille pitää olla oma strategiansa, sekä mitä kaikkea siihen kuuluisi sisällyttää, jotta se toimisi sisällöntuotannon perustana.

  Miksi sisältöstrategia tarvitaan

  Syy siihen, miksi sisältöstrategiaa tarvitaan, on pohjimmiltaan sama kuin muidenkin strategioiden kohdalla. Ne määrittelevät toiminnan suuntaviivat. Sisältöstrategia vastaa siis kysymyksiin:

  Sisältöstrategian tulisi olla työväline jokaiselle, joka työskentelee sisältöjen parissa. Jos minkäänlaista sisältöstrategiaa ei ole määritetty, ei sisällöntuotannolla tai sisältöjen julkaisulla oikeastaan ole päätä eikä häntää. Sisältöaiheita keksitään lennosta, eikä markkinointi tue liiketoiminnan tavoitteita – eikä luultavasti markkinoinnin omiaakaan tavoitteita, jos tavoitteet edes on asetettu.

  Sisältöstrategiaa siis tarvitaan, mutta sen olemassaolo ei vielä riitä, vaan se pitää viedä käytäntöön. Siinä auttaa esimerkiksi se, että sisältöstrategia tehdään tutuksi kaikille sisältöjen suunnittelun ja tuottamisen parissa työskenteleville, olivat he sitten yrityksen omia työntekijöitä tai esimerkiksi ulkoistettuja asiantuntijoita. 

  Strategian viemistä jokapäiväiseen tekemiseen helpottaa, jos pääkohdat voi tiivistää muutamaksi ohjenuoraksi, joihin jokaista sisältöä peilataan. Mitä helpompi sisältöjen tekijän on tarkistaa vaikkapa muutamalla kriteerillä, sopiiko valittu aihe ja näkökulma strategiaan, sitä parempi.

  Millainen on hyvä sisältöstrategia

  Periaatteessa sisältöstrategioita on yhtä monta erilaista kuin on yrityksiäkin. Tietyt asiat ovat kuitenkin kriittisempiä kuin toiset. Koska sisällöt tehdään aina yleisöään, eli lukijoita tai katselijoita varten, tärkeimmät asiat sisältöstrategiassa ovatkin:

  • Sisältömarkkinoinnin kohderyhmä: keille sisältöjä tehdään?
  • Sisältöjen arvo ja hyöty kohderyhmälle: miten kohderyhmä hyötyy sisällöistä?
  • Sisältöjen jakelu: kuinka sisällöt toimitetaan kohderyhmämme saatavaksi ja kulutettavaksi?

  Tietenkin sisältöstrategian käyttäjienkin tarpeet tulee huomioida. Hyvin laadittu strategia kertoo siis myös:

  • Millaisia sisältöjä tehdään?
  • Kuka sisällöt tekee?

  Mitä muuta strategiaan kuuluu, riippuu yrityksen tarpeista. Pääasia, että sisältöstrategia on riittävän kattava antamaan linjat sisältöjen tekemiseen kaikissa tilanteissa. Sen kuuluukin toimia niin arjessa kuin kriisitilanteissa, niin ruuhkaisassa sesongissa kuin keskellä lomakautta.

  Viimeisenä, muttei vähäisimpänä: sisältöstrategian täytyy olla linjassa yrityksen muiden strategioiden kanssa. Erityisen tärkeitä sukulaisstrategioita ovat markkinointistrategia, myyntistrategia ja viestintästrategia – jos ne puuttuvat tai ovat ristiriitaisia, ei sisältöstrategia pelasta. Sisällöt ovat osa viestintää, ja toisaalta yksi markkinoinnin keskeisimmistä tehtävistä on tukea myyntiä. Jos näissä strategioissa puhutaan aivan erilaisista tavoitteista tai keinoista, käsillä on iso ongelma.

  Entä mitä taas ei kuulu hyvään sisältöstrategiaan? Esimerkiksi yksittäiset kampanjat, sisältöaiheet tai mainokset. Sisältöstrategia ei ole tiukasti aikaan sidottu, toisin kuin kampanjat. Strategia antaa raamit kampanjoiden suunnitteluun, mutta varsinaisesti kampanjoiden kaltaiset yksityiskohdat toteutuksesta määritellään sisältösuunnitelmassa.

  Etkö tiedä, kuinka määritellä sisältöjen tavoitteet?

  Sisältöstrategia perustuu tavoitteisiin. Mutta entä jos tuntuu, että sisältöjen ja markkinoinnin tavoitteet on vaikea määritellä? Aloita markkinoinnin tavoitteiden määritteleminen esimerkiksi Markkinoinnin tavoitteet -webinaaritallenteen avulla.

  Saatat myös pitää

  näistä artikkeleista aiheesta B2B-sisältömarkkinointi

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!