<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  Mitä onnistunut kotisivujen uudistusprojekti vaatii?

  Noora Tuominen
  16.2.2016 12:35

  kotisivu-uudistus.png

  Moni näkee kotisivuprojektit raskaina, uuvuttavan pitkinä ja vaikeina pyristyksinä, joiden lopputuloksesta ei monesti olla edes kovin vakuuttuneita. Kuvaavatko kotisivut todella yritystämme? Saako kävijä sivustosta irti sen, mitä haluamme sanoa? Miksi kävijän tulisi ottaa juuri meihin yhteyttä, eikä kilpailijaamme?

  Kotisivu toimii käyntikorttina potentiaaliselle asiakkaalle ja on usein ensimmäinen kosketuspiste prospektin ja yrityksen välillä. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, niin juuri tästä syystä kotisivuihin on syytä panostaa niin aikaa ja vaivaa, kuin rahaakin. Olemme ikävä kyllä nähneet monia epäonnistuneita kotisivuprojekteja ja halusin tarttua aiheeseen. Mitkä siis ovat onnistuneen kotisivuprojektin elementit?

  1. Yrityksen ja sivuston tavoitteet läpikotaisin tunteva projektipäällikkö

  Kuten kaikilla projekteilla, myös kotisivuprojektilla tulee olla oma projektipäällikkö, jolla on riittävästi aikaa kotisivuprojektille. Vastuuta tähän tehtävään joku, kuka tuntee yrityksesi toiminnan läpikotaisin ja tietää, mitä kotisivuilla on tarkoitus sanoa.

  Projektipäällikkö vastaa esimerkiksi ideoiden ja muutosten hyväksymisestä/hylkäyksestä, projektin aikataulutuksesta sekä projektin viestinnästä. Projektipäällikön roolia ei ole hyvä jakaa useammalle henkilölle. Jos esimerkiksi visuaalisen ilmeen kysymykset halutaan käydä porukalla läpi, niin voi tehdä, mutta lopullinen vastuu projektin päätöksistä ja viestinnästä jää aina projektipäällikölle.

  2. Projektiin keskittyneet, osaavat tekijät

  Valitettavan usein kotisivuja uudistetaan ja väännetään itse muun työn ohella. Etenkin pienempien yritysten kotisivujen toteuttaja on usein joko yrityksen työntekijä tai työntekijän tutun tuttu. Jos näin on, huolehdi siitä, että kyseiselle henkilölle on varattu riittävästi aikaa kotisivujen toteutukseen. Jos muut projektit menevät aina oman kotisivu-uudistuksen edelle, sivustouudistuksesta tulee lähes väistämättä ikuisuusprojekti.

  Huomioi, ettei taitavinkaan koodari ole välttämättä oikea henkilö laatimaan sivuston rakennetta, tuottamaan sivujen tekstisisältöjä tai suunnittelemaan niiden visuaalista ilmettä. Projektipäällikön tehtävä on huolehtia, että projektin jokaiselle osa-alueelle löytyy osaava tekijä, jolla on aikaa sitoutua projektiin ja joiden avulla kotisivu-uudistuksen tavoitteet saavutetaan.

  Vaikka kotisivujen ostaminen yrityksen ulkopuolelta saattaa tuntua kalliilta, se maksaa itsensä yleensä takaisin. Vertaile eri toimijoita, äläkä tuijota vain hintoja. Pienellä rahalla voi saada kotisivu-uudistuksen aikaiseksi, mutta lopputulos ei usein vastaa kuvitelmia, tai projekti vie vähintäänkin uuvuttavan paljon aikaa ja henkistä pääomaa. Tarkista myös tekijän referenssit - vastaavatko kotisivut sellaisia, jotka voisit kuvitella omalle yrityksellesi? Pyydä suosituksia ja kysy kokemuksia sivuston toteuttajista myös tutuiltasi ja yhteistyökumppaneiltasi.

  3. Tekniikka, ulkoasu vai sisältö edellä?

  Ikuisuuskysymyksiä kotisivuprojekteissa on tekniikan, ulkoasun ja sisällön tärkeyden suhde. Nämä kaikki kolme ovat tärkeitä osa-alueita kotisivuprojekteissa, mutta sisältö lopulta määrittelee sekä tekniikan, että ulkoasun. Mieti siis aivan ensimmäiseksi, mitä kotisivujen on tarkoitus tuoda esiin. Mikä kotisivujen tavoite on? Mitä kävijöiden halutaan sivuilla tekevän? Mitä ajatuksia niillä halutaan herättää? Mitä haluat sanoa? Kotisivuja voidaan muovata loputtomiin, mutta sisältö on kaiken a ja o.

  Kun sisältö ja kotisivujen perusraamit on saatu hahmoteltua, on aika miettiä, kuinka näitä asioita halutaan tuoda esiin. Tällöin mietitään värimaailmaa, fontteja ja teknisiä yksityiskohtia - ”mikä laatikko tulee mihinkin ja kuinka tämä lista on järkevintä esittää”. Muista kuitenkin, että tärkeintä ei ole, kuinka monta teknistä yksityiskohtaa sivulla on tai minkä oranssin sävyinen jokin elementti on. Älä siis käytä liikaa aikaa visuaaliseen ja tekniseen kikkailuun - ne eivät tuota sinulle kauppaa, ellei sivustolla ole mitään sanottavaa.

  4. Puhu tulevaisuudesta, älä nykytilasta

  Monesti kotisivu-uudistusta suunnitellessa keskitytään nykyhetkeen ja menneeseen. Mitä teemme tällä hetkellä ja mitä olemme saavuttaneet? Nämä ovat tärkeitä asioita, mutta kotisivujen tulisi olla ikkuna tulevaisuuteen - sekä omaasi, että asiakkaasi. Kotisivut pysyvät usein suurin piirtein ennallaan vuoden-pari. Siksi kotisivujen uudistettaessa on tärkeää pohtia myös yrityksesi ja toimialasi tulevaisuutta.

  Maalaa siis ensin itsellesi mieleen kuva yrityksestäsi ja sen tavoitteista vuoden tai kahden päähän. Missä olette, mitä haluatte saavuttaa, mitä tavoittelette? Tee näistä ajatuksista sanoma kotisivuillesi ja maalaa kuva yrityksestäsi myös asiakkaallesi.

  Pohdi myös, mitä asiakkaasi haluaa tulevaisuudessa saavuttaa, mitä hän kaipaa tai etsii, mihin hän toivoo ratkaisua. Maalaa asiakkaallesi kuva hänen tulevaisuudestaan - luonnollisesti teidän avullanne toteutettuna. Mitä tuloksia voitte parhaimmillanne saada asiakkaalle aikaiseksi? Kerro se selkeällä ja kuuluvalla äänellä, niin herätät varmasti kiinnostusta.

  Lisätietoa aiheesta

  Jos tarvitset vinkkejä kotisivujesi uudistamiseen ja markkinointisi tehostamiseen verkossa, autamme mielellämme. Jätä yhteystietosi alla olevalla lomakkeella, niin otamme sinuun yhteyttä vastataksemme kysymyksiisi!

   

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!