<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  Mitä markkinoinnin automaatiojärjestelmällä voidaan automatisoida?

  Noora Tuominen
  18.3.2016 14:53

   markkinoinnin_automaatio.png

  Markkinoinnin automaatio tuntuu olevan nyt kaikkien huulilla. Markkinoinnin automaatiojärjestelmä tehostaa markkinointia hoitamalla usein toistuvat, rutiininomaiset tehtävät. Monille on kuitenkin edelleen epäselvää, mitä sillä oikeastaan käytännössä tarkoitetaan. Mitä kaikkea markkinoinnin automaatiojärjestelmällä voidaan siis ylipäätään automatisoida?

  Järjestelmissä on eroja

  Järjestelmissä on suuria eroja sekä ominaisuuksiensa, että käytettävyytensä puolesta. Joillakin järjestelmillä voit automatisoida hyvin yksinkertaisia toimintoja, kuten sähköpostiviestintää, kun taas toisilla pystyt automatisoimaan markkinointia suhteellisen laajaltikin. Jotkin järjestelmät vaativat koodausosaamista, kun taas joitakin järjestelmiä pystyy kuka tahansa käyttämään ja muokkaamaan itse.

  Muista kuitenkin, että järjestelmästä riippumatta automaatio ei poista markkinoinnin tekemistä tai siihen tarvittavia "käsiä". Automaatio voi vaatia jopa yhden kokoaikaisen työntekijän järjestelmän ylläpitoon, mikäli käytössä on hyvin laaja ja raskas järjestelmä ja markkinointia halutaan ylläpitää ja toteuttaa aktiivisesti.

  Hyvä automaatiojärjestelmä on helppokäyttöinen ja mahdollistaa tarvitsemiesi markkinoinnin toimenpiteiden automatisoinnin. Hyvällä järjestelmällä pystyt automatisoimaan esimerkiksi seuraavia toimintoja:

  1. Blogin ylläpito

  Markkinoinnin automaatiojärjestelmällä esimerkiksi blogiartikkeleiden julkaisut voidaan ajastaa. Artikkelit voidaan kirjoittaa valmiiksi ja laittaa ajastukseen jo kauan ennen kuin niiden julkaisu on ajankohtaista. Tällöin sisältösuunnitelmanne pysyy aikataulussa ja blogin päivitystahti pysyy yllä kiireenkin keskellä. Kun artikkeleita on kirjoitettu ja ajastettu valmiiksi, pidemmätkään kirjoitustauot eivät häiritse blogin aktiivista ylläpitoa.

  2. Sosiaalisen median päivitykset

  Samaan tapaan kuin blogipäivitykset, automaatiojärjestelmällä voidaan ajastaa myös päivitykset eri sosiaalisen median kanaviin. Ajastukset voidaan tehdä Facebookiin, Twitteriin, LinkedIniin ja Google+ -palveluihin.

  Ajastuksetkaan eivät ole välttämättömiä: voit myös päivittää kaikkia sosiaalisen median tilejänne yhdessä ja samassa paikassa reaaliaikaisesti. Voit siis päivittää samalla kertaa vaikkapa Twitteriä, LinkedIniä ja Facebookia ilman, että sinun tarvitsee kirjautua yhteenkään näistä työkaluista ja surffailla niiden välillä.

  Markkinoinnin automaatiojärjestelmä mahdollistaa myös somekanavien monitoroinnin, eli pystyt seuraamaan järjestelmästä esimerkiksi päivitystesi synnyttämiä reaktioita, tietyillä aihetunnisteilla käytävää keskustelua tai liidiesi tekemiä päivityksiä.

  3. Liidien hoivaus

  Markkinoinnin automaatiojärjestelmän avulla liidien hoivaukseen saadaan tehokkuutta ja myynnille lämpimämpiä liidejä. 50% liideistäsi ei kuitenkaan ole valmiita vielä ostamaan (Gleanster Research), jolloin nämä liidit on hyvä siirtää hoivaukseen.

  Liidien hoivaus tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että esimerkiksi pikaoppaan lataajalle tai webinaariin ilmoittautuneille lähtee ”massaräätälöity” sähköpostiviesti. Usein liidien hoivauksella tarkoitetaan kuitenkin monimutkaisempaa prosessia, jossa tietyt toimenpiteet tehneille tai tietyt kriteerit täyttäville liideille lähtee tasaisin väliajoin kohdennettua ja heille räätälöityä sähköpostiviestintää.

  Liidien hoivauksen tarkoituksena on ”lämmittää” liidiä kohti kauppaa ja pysyä hänen mielessään. Automaatiojärjestelmään voidaan myös rakentaa tiettyjä liidien pisteytyssääntöjä ja hoivausketjuja, jolloin järjestelmä siirtää automaattisesti myyntivalmiit liidit suoraan myyjille.

  Viestien räätälöinti ja sisällön personointi liidien kiinnostuksenkohteiden ja ostoprosessin vaiheiden mukaisesti olisi manuaalisesti tehtynä todella työlästä.

  4. Sähköpostiviestintä

  Myös muuta, kuin liidien hoivaukseen tarkoitettua sähköpostiviestintää voidaan automatisoida. Esimerkiksi uutiskirjeet ja uusimmat blogiartikkelit on helppo automatisoida lähetettäväksi järjestelmän avulla – sinun tehtäväksesi jää vain seurata tuloksia. Kohdista säännöllistä viestintää sekä uusille että vanhoille liideillesi, mutta älä myöskään unohda nykyasiakkaitasi

  Esimerkiksi HubSpot-työkalulla pystyt automatisoimaan kaikki edellä mainitut toimenpiteet ja paljon muutakin!

  Sisältö on kuitenkin aina kuningas

  ”Viekö automaatio meidän työt?” No ei sentään. Automaatiojärjestelmä ei myöskään ole oikotie onneen, eikä se tee markkinointia puolestasi. Automatisoidutkin toimenpiteet vaativat jatkuvaa päivitystä, seurantaa ja kehitystä. Ennen kaikkea automatisoitavat toimenpiteet tarvitsevat myös sisältöä: sähköpostiviestit tarvitsevat sisältöä, blogiartikkelit tarvitsevat sisältöä ja sosiaalinen mediakin saa sisältönsä jostain. 

  Automaatio ei siis tarkoita, etteikö markkinoinnin toimenpiteitä tai resursseja enää tarvittaisi - päinvastoin. Automaatiojärjestelmän käyttöönotto vaatii jopa tilapäistä resurssien lisäystä, vaikka tietyt toimenpiteet voidaankin automatisoida.

  Markkinoinnin automaation toimenpiteitä voidaan tehdä myös manuaalisesti. Työmäärä voi kuitenkin kohota valtavaksi, mikäli liidien määrä on suuri, viestien personoinnin aste korkea tai jos (ja kun) markkinointia halutaan tehdä harkitusti, aktiivisesti ja useissa eri kanavissa.

  New Call-to-action

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!