<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Näin selvität, mitä sosiaalisen median kanavia asiakkaasi käyttävät - 4 askelta

kirjoittanut Jani Hovila 27.10.2016 9:29

missa-some-kanavissa-asiakkaasi-ovat.png

"Ei meidän asiakkaat käytä Facebookia" kuuluu aina välillä markkinoinnin palavereissa. Silloin on hyvä haastaa, että mihin väite perustuu. Perustuuko se täysin mutu-tuntumaan, joka on muodostunut omista käyttökokemuksista, ylimalkaisista medioiden käyttötutkimuksista, joissa monesti ikä on merkittävin tekijä ja täten ei oteta eri profiileja ikäluokittain riittävästi huomioon? Jos väite perustuu dataan, onko hyödynnetty data kuinka tuoretta?

Tämä artikkeli ei ota kantaa tavoitteisiin, toimenpiteisiin tai siihen, miten missäkin kanavissa kannattaa olla. Artikkelissa keskitytään siihen, miten selvität, missä kanavissa asiakkaasi ovat ja kuinka aktiivisesti he niitä käyttävät. Sinun tehtäväksesi jää valita tavoitteen kannalta tärkeimmät kanavat, arvolupaus kyseisessä kanavassa, toimenpiteet ja mittarit onnistumisen mittaamiseksi.

Tässä 4 yksinkertaista askelta, joiden avulla selvität, missä sosiaalisen median kanavissa teidän pitäisi olla.

1. Määrittele kohderyhmä

Jos haluat kohdistaa someviestejäsi potentiaalisiin uusiin asiakkaisiin, paras data mitä sinulla on, ovat jo olemassa olevat asiakkaat. Jos asiakaskohderyhmissä ei ole tarkoitus mennä uusiin alueisiin tai muuten muuttaa kohderyhmää, nykyasiakkaat antavat parhaan kuvan eri kanavien käytöstä. Jos näin ei ole, voit tehdä saman harjoituksen esimerkiksi myyntivaiheessa oleville asiakkaille tai heille, jotka haluaisit asiakkaiksi.

2. Luo shortlist

Valitse sattumanvaraisesti tai tietoisesti 5-30 asiakasta tai asiakkaan yhteyshenkilöä. Listaa heidän tietonsa, eli tässä vaiheessa nimet ja mahdollisesti tiedossa olevat nimimerkit.

3. Käy läpi sometilit

Jatka käymällä jokaisen henkilön sometilit läpi. Kerää tietoa ainakin siitä, löytyykö henkilö kanavasta, kuinka aktiivinen hän kyseisessä kanavassa on ja miten suuri seuraajakunta hänellä on.

Prosessi on suhteellisen kevyt toteuttaa muun muassa seuraavissa kanavissa:
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Instagram

Jos haluat testata samaa esim. Snapchatin tai vastaavien osalta, niin silloin voi olla järkevää jatkaa stalkkaamista esimerkiksi lyhyehköllä puhelinhaastattelulla tai kysäistä asiasta vaikka jonkun yhteisen projektipalaverin yhteydessä.

4. Arvioi tulokset

Kun tiedät, missä kanavissa asiakkaasi ovat, kuinka aktiivisia tai vaikutusvaltaisia he niissä ovat, sinulla on jo merkittävästi paremmat lähtökohdat päättää, mitä kanavia sinun kannattaisi käyttää. Tärkeintä on luonnollisesti olla niissä kanavissa mitä asiakkaasi, eli todennäköisesti myös potentiaaliset asiakkaasi, aktiivisesti seuraavat.

PROTIP:

Jos et jaksa tehdä edes tätä selvitystä, niin tässä modernien ammattilaisten Stetson Harrison -instituutin hihavakio:

  • Facebookista löytyy noin 100 % asiakkaistasi.
  • LinkedInissä on noin 60-90 % asiakkaistasi, mutta toimialojen erot ovat suuria.
  • Twitteriä käyttää 10-40 % asiakkaistasi, joista enintään puolet ovat siellä aktiivisia.
  • Instagramissa on noin 30-40 % asiakkaistasi.

Näillä askelilla voit lähteä suunnittelemaan käytännön tavoitteita ja brändilupausta sekä tekemään muita kanavakohtaisia päätöksiä. Voit myös tilata konsulttikartoituksen, mutta lopputulos on jota kuinkin sama kuin tällä tavalla. Itse tehtynä sinulta menee tähän aikaa noin 1-2 tuntia.

Somepresenssi ei toimi ilman hyvää sisältöä. Lataa maksuton sisältömarkkinoinnin oppaamme!

B2B-sisältömarkkinoinnin opas

Tilaa uusimmat blogiartikkelit suoraan sähköpostiisi

Uusimmat artikkelit

Onko sinulla kysyttävää B2B-markkinoinnista?Tilaa maksuton markkinoinnin sparraushetki!

 

 

skydive3.jpg
author avatar

Kirjoittanut Jani Hovila

Toimitusjohtaja, innostuja ja markkinoija.

Seuraa minua somessa