<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  Muistilista webinaarin järjestäjälle

  Annika Ukkola
  20.4.2018 8:46

  Näin järjestät hyvän webinaarin

  Webinaarit ovat tehokas sisältömarkkinoinnin kanava, mutta kuten muussakin sisällössä laatu ratkaisee. Lisääntyneen tarjonnan vuoksi yleisö osaa suhtautua webinaareihin kriittisesti ja laadultaan heikko webinaari jää varmasti katsomatta loppuun. Tässä blogiartikkelissa kerromme, mistä hyvä webinaari koostuu sekä mitä kokeneemman että aloittelevan webinaarin järjestäjän on syytä huomioida.

  Äänenkäyttö

  Vaikka webinaari on samankaltainen esiintymistilanne kuin esimerkiksi yleisön edessä puhuminen, on hyvä muistaa, että webinaarissa pelataan pelkästään äänellä. Monet ottavat webinaariesitykseen mukaan nykyisin myös videoyhteyden, mutta sisältöformaatin vuoksi ääni on kiistatta tärkein osa webinaariesiintymistä. Vai kuinka monesti olet itse osallistunut webinaariin niin, ettet samalla surffaile netistä lisätietoja aiheesta tai osallistu somekeskusteluun?

  Äänenkäyttö, selkeä puhe ja hyvä puhenopeus ovat oleellinen osa webinaariesiintymistä. Hidas puherytmi luo tutkitusti hallitumman vaikutelman ja tarjoaa kuulijoille mahdollisuuden sisäistää kaiken kertomasi. Oman äänenkäytön kehittämisen kannalta esimerkiksi videotallenteet omasta esiintymisestä ovat kullanarvoista materiaalia.

  Ääneen liittyy puheteknisten seikkojen lisäksi myös äänentoisto. Laadukkaan mikrofonin hankinta kannattaa etenkin, jos webinaareja on suunnitelmissa järjestää useamminkin. Hyvän mikrofonin lisäksi webinaari tarvitsee ympärilleen äänieristetyn, häiriöttömän tilan.

  Luotettava ohjelmisto ja toimiva tekniikka

  Jokaisen onnistuneen webinaarin takana on toimintavarma webinaariohjelmisto. Mikään ei karkota osallistujia tehokkaammin, kuin pätkivä yhteys. Pienet tekniset ongelmat eivät ole maailmanloppu, mutta kun takana on luotettava tekniikka, voi webinaaria pitäessä keskittyä aidosti itse esitykseen.

  Webinaariohjelmistoja löytyy pilvin pimein, ja valinnassa kannattaakin kiinnittää huomiota helppokäyttöisyyden lisäksi myös integraatiomahdollisuuksiin. HubSpot tarjoaa sujuvan integraation Gotowebinarin kanssa, joka onkin kokemuksemme mukaan toimintavarmuudeltaan luotettava ohjelmisto.

  Tekniset yksityiskohdat on syytä huomioida, mutta varsinkin ensimmäistä webinaaria järjestäessä on tärkeintä lähteä vain rohkeasti liikkeelle. Siksi ensimmäisenä investointina ei kannata hankkia markkinoiden parasta mikrofonia, vaan ennemminkin varmistaa nettiyhteyden toimivuus ja luottaa suositeltuun ohjelmistoon. 

  Lisäarvoa tuova sisältö kiinnostavasti esitettynä

  Sisältömuotona webinaariin pätevät samat säännöt kuin muuhunkin sisältömarkkinointiin – aiheen tulee olla kohderyhmää puhutteleva ja tarjota heille tarpeeksi lisäarvoa. Kaikki aiheet eivät toimi webinaariformaatissa, joten aihetta valitessa yhden kriteerin tulisikin olla, voidaanko aiheesta rakentaa kiinnostava esitys. Jos vastaus on kyllä, on webinaari hyvä vaihtoehto!

  Mistä niitä hyviä aiheita sitten löytyy? Suosituimpien blogiartikkeleiden tai muiden sisältöjen aiheet voivat olla hyviä vaihtoehtoja - voisiko esimerkiksi ladatuinta opasta syventää webinaariaiheeksi? Kohderyhmää kiinnostavat webinaariaiheet syntyvät usein myynnin käymistä keskusteluista ja toisinaan jopa asiakkaiden haasteista, aivan kuten sisältömarkkinoinnissa muutenkin.

  Webinaarin aika on yllättävän rajallinen, joten aiheenvalinnassa kannattaa mieluummin syventyä huolellisesti yhteen aiheeseen kuin käydä läpi pintapuolisesti iso kokonaisuus. Konkreettinen ja huolellisesti rajattu asiantuntijasisältö tarjoaa kuulijalle aidosti lisäarvoa ja hyötyä. Esimerkiksi 30 minuutin webinaari aiheesta B2B-markkinointi voi olla kuulijoille melkoinen tilkkutäkki. Sen sijaan Näin teet hyvän blogiartikkelin taas kertoo osallistujalle heti, mitä on odotettavissa ja mahdollistaa aiheen käsittelyn monesta kulmasta.

  Näin parannat ja kehität webinaaria

  • Hyödynnä webinaaria markkinoinnissa. Webinaarin suurin hyöty markkinoinnille on, että sitä voi hyödyntää vielä pitkään itse h-hetken jälkeen. Kun muistat webinaarijännityksestä huolimatta laittaa nauhoituksen päälle, voi tallenteen hyödyntää ladattavana liidimateriaalina myöhemmin.
  • Muista, että webinaarissa puhuja on esitys. Webinaarin osallistuja on varannut omaa aikaansa ja odottaa sille vastinetta. Kukaan ei halua kuluttaa puolta tuntia itsestäänselvyyksien kuuntelemiseen tai kalvosulkeisiin. Siksi paitsi puhujan, myös webinaarislaidien, tulee pitää yllä osallistujien mielenkiintoa: dioihin tulee tiivistää lyhyesti ja ytimekkäästi pääpointit tukemaan esitystä. Lisämateriaalit tai laajemman esityksen voi osallistujille lähettää hyvin webinaarin jälkeen.
  • Osallista yleisöä. Webinaarin osallistujien kiinnostus pysyy yllä, kun esitykseen myös rytmittää kysymyksiä yleisölle. Hyvä vaihtoehto on kerätä kysymyksiä myös ennakkoon. Webinaariesityksen suunnittelu on helpompaa, kun tiedossa on millaisista asioista osallistujat ovat erityisesti kiinnostuneita kuulemaan.
  • Harkitse erillistä moderaattoria. Puhuja saa keskittyä rauhassa esitykseen, kun vieressä on toinen henkilö esimerkiksi huolehtimassa aikataulusta tai osallistujien kysymyksiin vastaamisesta. Selkeä työnjako auttaa myös mahdollisissa ongelmatilanteissa.

  Haluatko lisätietoja?

  Hyödyllistä tietoa esitystekniikasta, webinaariohjelmistoista ja kiinnostavan esityksen rakentamisesta löydät myös Miten pidät hyvän webinaarin -webinaaristamme! Katso webinaaritallenne täältä.

  Katso tallenne

   

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!