Artikkelia päivitetty 26.6.2018
Yhteisöpalvelu Facebook on erityisen tehokas mainoskanava esimerkiksi verkkokaupoille ja erilaisille palveluntarjoajille, mutta sen ajatellaan turhan usein soveltuvan ainoastaan kuluttajapuolen mainontaan. Facebookia voidaan kuitenkin aivan yhtä hyvin käyttää myös B2B-puolen mainontaan ja liidien generointiin, esimerkiksi pikaoppaiden näkyvyyden kasvattamiseen. Olemme testanneet Facebook-mainontaa useilla B2B-asiakkaillamme ja tulokset vakuuttavat – usko tai älä. Tässä artikkelissa kerromme Facebook-mainonnan ominaispiirteistä etenkin B2B-puolen näkökulmasta ja annamme vinkkejä Facebook-mainonnan aloittamiseen.
Facebook-mainonnan ehdoton etu on sen kustannustehokkuus. Oikein rakennettuna mainoskampanja Facebookissa voi tuoda liidejä edullisemmin, kuin mikään muu vastaava kanava. Kustannustehokkuus kuitenkin edellyttää, että mainoksen budjetti, sisältö ja kohderyhmä on suunniteltu ja harkittu huolellisesti. Pienelläkin budjetilla voi kuitenkin päästä hyvin pitkälle ja saada valtavan hyviä tuloksia (ja laadukkaita liidejä), kunhan pohjatyö on tehty hyvin.
Toinen Facebookin kiistaton etu mainostajille on mainoksen monipuoliset kohdennusmahdollisuudet. Facebookilla on maailmanlaajuisesti yli 2,1 miljardia käyttäjää ja Suomessakin käyttäjiä on yli 2,5 miljoonaa. Valtavan käyttäjämääränsä ansiosta Facebook-mainosten kohdistaminen erityisesti kuluttaja-asiakkaille on äärimmäisen monipuolista. Voit kohdentaa mainoksesi lähes mihin tahansa demografisiin tekijöihin, käyttäytymiseen tai mielenkiinnon kohteisiin perustuen. Kohdennusmahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat ja eri valinnoilla voit luoda hyvinkin vaihtelevia kampanjoita monipuolisesti eri kohderyhmille.
Facebook-mainonnan miinuspuolena voidaan pitää sen käytön painottumista vahvasti vapaa-aikaan. Facebookia harvemmin käytetään työajalla, ja siksi juuri kuluttaja-asiakkaat ovatkin iltamyöhällä surffaillessaan otollisin kohderyhmä Facebook-mainoksille. Älä kuitenkaan unohda, että myös B2B-kontaktihenkilöillä ja potentiaalisilla asiakkailla on vapaa-aikaa! Liidien generointi on siis enemmän kuin mahdollista myös tässä suhteessa – yllättävän moni tutkii työhön liittyvää materiaalia myös työajan ulkopuolella. Käytä tätä mahdollisuutta siis hyväksesi!
Miten luot Facebook-mainoksen?
Facebook-mainos rakentuu kolmesta osasta: kampanja, mainosjoukko ja mainos. Facebookissa kampanjan käynnistäminen lähtee liikkeelle kampanjan tavoitteen asettamisesta. Tämän jälkeen määritellään mainosjoukkokohtaisesti budjetti, kohderyhmä, esittäminen ja sijoittelut. Lopuksi pääset viimeistelemään mainoksesi luomalla mainoskohtaisen ulkoasun ja tekstin.
Valittavanasi on kolme eri tavoitetta; tunnettuus, harkinta ja konversiot. Tavoite vaihtelee sen mukaan, haluatko esimerkiksi saada liikennettä verkkokauppaasi, tykkääjiä sivustollesi tai kenties lataajia pikaoppaallesi. Jokaisen kolmen tavoitteen alta löytyy kirjo erilaisia toimenpiteitä, joiden avulla voit rajata tavoitetta tarkemmin. Valitsemasi tavoitteen tulisi sopia yhteen yleisten liiketoiminnallisten tavoitteidesi kanssa.
Kun tavoite on valittu, määritellään kampanjan budjetti, kohderyhmä ja sijoitteluasetukset.
Voit säätää kampanjallesi joko päiväkohtaisen tai kampanjakohtaisen maksimibudjetin. Mainokselle täytyy tämän lisäksi asettaa tavoitekohtainen tarjoushinta. Facebookissa on monia mahdollisuuksia rajoittaa kampanjan budjettia. Voit käyttää esimerkiksi vain maksimibudjettia, jolloin Facebook itse määrittää klikkauskohtaiset tarjoushinnat ja kampanja vain loppuu automaattisesti, kun koko budjetti on käytetty. Budjettirajoituksia voidaan myös manuaalisesti asettaa esimerkiksi klikkaus- tai päiväkohtaisesti. Voit myös muuttaa kampanjan budjettia kesken kampanjan, mikäli tarve vaatii.
Voit määrittää tarjouksesi joko automaattisesti, jolloin mainoksen huutokauppajärjestelmä säätää tarjouksesi automaattisesti luomaan mahdollisimman monta liidiä määrittämälläsi budjetilla. Budjetin voi määrittää myös manuaalisesti, tällöin määrität itse kunkin liidin rahallisen arvon. Jos tiedät, kuinka arvokas jokainen liidi sinulle on, käytä manuaalista tarjousta äläkä aseta tarjoukseksi yhtään pienempää summaa kuin liidin -todellinen- arvo. Tätä pienemmät tarjoukset voivat vähentää mainoksesi näkevän kohderyhmän ihmisten määrää.
Mainos oikeassa sarakkeessa
Voit kohdentaa mainoksia ihmisille heidän sijaintiensa perusteella (esimerkiksi maa, maakunta, alue, kaupunki, vaalipiiri tai postinumero). Lisäksi voit kohdentaa tietyn ikäisille käyttäjille, ilmoitetun sukupuolen tai kielen mukaan. Kohdentaminen on mahdollista myös demografisten tietojen, käyttäytymisen tai kiinnostuksen kohteisen perusteella. Lisäksi voit sisällyttää tai sulkea pois käyttäjiä kohderyhmästä sen perusteella, ovatko he jo sivusi tykkääjiä. Voit luoda myös mukautettuja tai samankaltaisuuksiin perustuvia kohderyhmiä jo tallennettujen kohderyhmiesi perusteella.
Kaikkia kohdentamisvaihtoehtoja voit yhdistellä mielesi mukaan, mutta muista tarkkailla Kohderyhmän määritys -paneelia kohderyhmän luontivaihtoehtojen oikealla puolella. Jos osoitin on mittarin punaisella alueella, laajenna kohderyhmääsi. Jos se on keltaisella alueella, huomaa, että näin laajan kohderyhmän merkittävän osuuden tavoittaminen voi edellyttää suurta budjettia. Useimmille toimii parhaiten kohderyhmä, joka pitää osoittimen vihreällä.
Vinkki! Testaile erilaisia kohderyhmiä. Monikaan Facebookin käyttäjistä ei ilmoita profiilissaan työhön liittyviä tietoja siten kuin esimerkiksi LinkedInissä tai jopa Twitterissä. Tämä voi aiheuttaa haasteita mainosten kohdentamiselle etenkin, jos rajausperusteena halutaan käyttää esimerkiksi henkilön titteliä tai työpaikkaa. Arvioidaksesi kohderyhmän kokoa voit seurata mainoksen potentiaalista kattavuutta, joka on arvio mainoksen näkevän kohderyhmäsi laajuudesta. Muista kuitenkin, että kyseessä on arvio, joka perustuu esimerkiksi muiden vastaavanlaisten mainosten toimivuuteen sekä asettamaasi budjettiin.
Sijoitteluiksi kutsutaan paikkoja, joissa Facebook näyttää mainoksesi. Käytettävissä olevat sijoittelut Facebookissa ovat syöte, pika-artikkelit, in-stream -videot, sarakkeet, ehdotetut videot sekä Marketplace. Mainoksen voi sijoittaa myös Messenger-viestisovelluksen aloitussivulle tai sponsoroiduksi viestiksi. Lisäksi joissain kampanjatavoitteissa on mahdollista kohdentaa mainontaa myös Audience Network-verkostossa.
Facebookin mainostyökalulla voit sijoittaa mainoksesi näkymään myös Instagramin syötteessä tai tarinoissa.
Instagram-mainos
Vinkki! Valitse mainosten näyttötiheys ja sijoittelu mainoksesi tavoitteen mukaisesti. Jos annat Facebookin itse määrittää mainoksen asetukset sen näyttötiheydelle tai sijoittelulle, mainos näkyy tasaisesti päivän mittaan kaikissa Facebookin mainospaikoissa. Mainospaikkoja ovat esimerkiksi käyttäjän aikajana, sivun oikea laita, Facebookin mobiiliversio ja Instagram. Eri mainostyypeillä ja niiden sijoittelulla on merkitystä. Esimerkiksi jos verkkosivustosi ei ole responsiivinen eli optimoitu mobiilialustoille, et ehkäpä halua näyttää mainoksiasi Facebookin mobiiliversiossa. Instagram-mainonta voi olla hyvä vaihtoehto joillekin kohderyhmille, mutta ei kaikille. Valitse siis mainoksen sijoittelu ja näyttötiheys kohderyhmäsi ja mainoksesi tavoitteen mukaisesti.
Yleisten asetusten ja määritysten jälkeen määritellään itse mainoksen sisältö ja muoto. Voit nostaa mainokseen jonkin aiemman sivullesi tehdyn postauksen tai luoda kokonaan uuden. Mainoksen tärkeimmät osiot ovat kuva, otsikko ja teksti.
Kaikissa Facebook-mainoksissa on oltava kuva. Sopiva tarjoamaasi tuotetta tai palvelua esittävä kuva saattaa olla yksi tärkeimmistä mainostesi menestykseen vaikuttavista tekijöistä, joten sen on syytä olla selkeä, nopeasti hahmotettava ja huomiota herättävä. Facebookilla on myös rajoituksia kuvan sisältämästä tekstimäärästä, joten on parasta pitää kuva yksinkertaisena. Jos haluat yhteen mainokseen useamman kuvan, tutustu Facebookin mainosoppaasta löytyvään karusellimainokseen.
Suositeltavaa on laatia sellainen mainos, joka sisältää jonkin toimintakehotuksen. Toimintakehotuksen (Call-to-Action, CTA) tehtävä on nimensä mukaisesti kävijän ohjaaminen johonkin haluamaasi toimintaan. Kehotus voi olla esimerkiksi ”Lataa uusi pikaopas!” tai ”Tutustu tarjoukseen!”.
Vinkki! Jos kampanjan tavoite on generoida liidejä, ohjaa kävijä suoraan laskeutumissivulle. Jokainen suoritettu klikkaus on rahanarvoinen - jos et saa kävijää tunnistettua sivustollasi, maksat käytännössä turhasta. Kävijälle tulisikin tarjota jokin selkeä toimintakehote tai ”seuraava askel”, jotta mainontaan laitettavat panostukset kannattavat. Kun mainoksen klikkaaja päätyy selkeälle laskeutumissivulle, jossa hän voi esimerkiksi ladata pikaoppaan, hän todennäköisesti generoituu liidiksi. Älä ohjaa klikkaajaa esimerkiksi etusivulle tai palvelusivulle ilman erityistä syytä.
Karusellimainos Facebookissa
Kuten muissakin mainoskanavissa, mainosten tehokkuutta ja toimivuutta on mahdotonta arvioida etukäteen. Lisäksi suosittelemme seuraamaan keskustelua aiheen ympäriltä, sillä Facebookin tekemät algoritmimuutokset vaikuttavat myös mainoksiin. On vaikeaa antaa yleispätevää ohjeistusta siitä, millainen on hyvä tai huono Facebook-mainos, tai mikä tavoitevaihtoehdoista tuottaa juuri teille parhaita tuloksia. Hyvän mainoksen kaava löytyy vain kokeilemalla ja testaamalla eri vaihtoehtoja! Aloita siis pienellä budjetilla, vaikka vain muutamalla kympillä, ja kokeile kuinka kampanjasi toimii. Kampanjoihin voi tehdä pieniä muutoksia myös niiden ollessa käynnissä, eli mitään peruuttamatonta et voi saada aikaiseksi.
näistä artikkeleista aiheesta Maksettu mainonta
Kalevankatu 4, 2. krs
40100, Jyväskylä
Puh:+358 50 581 8770
info(at)powermarkkinointi.com
Kukaan ei ole vielä kommentoinut
Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!