<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Näin lasket asiakashankintahintasi eli CAC:n

kirjoittanut Jani Hovila 8.12.2015 10:19

CAC (Customer Acquisition Cost) eli asiakkuudenhankintahinta on mielestäni yksi merkittävimmistä liiketoimminnan mittareista. Se kertoo, kuinka paljon yksi uusia asiakas on maksanut sinulle. Tämän avulla pystyt seuraamaan asiakashankintasi kustannustehokkuutta sekä vertaamaan asiakashankintahintaasi asiakkuuksiesi arvoon.

asiakashankintahinta.png

Näin lasket asiakashankintahintasi

 1. Päätä, mitä ajanjaksoa haluat tarkastella
  Päätä ajanjakso jolta haluat tiedon laskea. Suosittelen käyttämään riittävän pitkää ajanjaksoa, jolloin poikkeuksien vaikutus lieventyy. Ajankohtaan sopien voidaan laskea esimerkiksi vuoden 2015 asiakashankintahinta.
 2. Laske kaikki myynnin kulut
  Laske kaikki myynnin kulut yhteen. Muista ottaa huomioon kaikki myynnin kulut, eli palkat sivukuluineen, lisenssit, ohjelmistot ja esimerkiksi CRM-lisenssit. Myös jos myyntimallisi kaipaa matkustusta, lisää myös matkustuskulut.
 3. Laske kaikki markkinoinnin kulut
  Laske kaikki markkinoinnin kulut yhteen. Ota samalla tavoin huomioon kaikki markkinoinnin kulut alkaen palkoista, kumppaniostoista, lisensseistä ja mediaostoista. Älä unohda myöskään messuja ja niihin liittyviä kuluja.
 4. Selvitä kyseisellä ajanjaksolla tulleet uudet asiakkaat
  Tarkista asiakkuudenhallintaohjelmistosi samalla ajanjaksolla tulleet uudet asiakkaat. Riippuen liiketoiminnastasi voit käyttää joko hyväksyttyä sopimusta, aloitettua projektia tai toimitettua palvelua tai tuotetta.
 5. Summaa markkinoinnin ja myynnin kulut
  Laske yhteen kaikki markkinoinnin ja myynnin kulut.
 6. Jaa summa uusien asiakkaiden lukumäärällä
  Jaa summa uusien asiakkaiden lukumäärällä.

Esimerkkilaskelma:

Markkinointikulut: 50 000 euroa
Myyntikulut: 148 000 euroa
Uudet asiakkaat: 52 uutta asiakasta

Laskukaava:

(50000 + 148000) / 52 = 3807
Keskimääräinen asiakashankintahinta 2015 = 3807 euroa

Miten seurata asiakashankintahintaa?

Asiakashankintahinnalla mitataan nimensä mukaisesti hintaa, jonka uusi asiakas teille keskimäärin maksaa. Mitä tehokkaammin markkinointi- ja myyntiprosessinne toimii, sitä pienempi asiakkaan saamiseksi käytettävä rahamäärä on.

Korkea asiakashankintahinta ei automaattisesti ole huono asia. Se saattaa kertoa uusista panostuksista markkinointiin tai myyntiin, jotka eivät vielä näy toteutuneina kauppoina. Asiakashankintahinnan kasvaessa onkin tärkeä pureutua tunnuslukuun vaikuttaviin tekijöihin paremmin. Mikä osuus on kasvanut ja mikä sille on syynä? Olemmeko tehneet samoilla resursseilla heikommin kauppaa?

Tavoitteena tulisi olla asiakashankintahinnan pienentäminen ajan kuluessa ja tähän päästään parantamalla sekä markkinoinnin että myynnin tehokkuutta.

Vertaamalla tätä toiseen tärkeään tunnuslukuun, eli asiakkuuden elinajan arvoon, voit selvittää kuinka kannattavaa ja tehokasta asiakashankintasi on. Liian lyhyellä vertailujaksolla heittelyillä on liian suuri vaikutus, joten suosittelen käyttämään riittävän pitkää vertailuajanjaksoa.

Haluatko tietää lisää markkinoinnin mittaamisesta?

Lataa maksuton oppaamme markkinoinnin mittareista, joista toimitusjohtajakin kiinnostuu.

Tilaa uusimmat blogiartikkelit suoraan sähköpostiisi

Uusimmat artikkelit

Onko sinulla kysyttävää B2B-markkinoinnista?Tilaa maksuton markkinoinnin sparraushetki!

 

 

skydive3.jpg
author avatar

Kirjoittanut Jani Hovila

Toimitusjohtaja, innostuja ja markkinoija.

Seuraa minua somessa