<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  Näin lasket asiakashankintahintasi eli CAC:n

  Jani Hovila
  8.12.2015 10:19

  CAC (Customer Acquisition Cost) eli asiakkuudenhankintahinta on mielestäni yksi merkittävimmistä liiketoimminnan mittareista. Se kertoo, kuinka paljon yksi uusia asiakas on maksanut sinulle. Tämän avulla pystyt seuraamaan asiakashankintasi kustannustehokkuutta sekä vertaamaan asiakashankintahintaasi asiakkuuksiesi arvoon.

  asiakashankintahinta.png

  Näin lasket asiakashankintahintasi

  1. Päätä, mitä ajanjaksoa haluat tarkastella
   Päätä ajanjakso jolta haluat tiedon laskea. Suosittelen käyttämään riittävän pitkää ajanjaksoa, jolloin poikkeuksien vaikutus lieventyy. Ajankohtaan sopien voidaan laskea esimerkiksi vuoden 2015 asiakashankintahinta.
  2. Laske kaikki myynnin kulut
   Laske kaikki myynnin kulut yhteen. Muista ottaa huomioon kaikki myynnin kulut, eli palkat sivukuluineen, lisenssit, ohjelmistot ja esimerkiksi CRM-lisenssit. Myös jos myyntimallisi kaipaa matkustusta, lisää myös matkustuskulut.
  3. Laske kaikki markkinoinnin kulut
   Laske kaikki markkinoinnin kulut yhteen. Ota samalla tavoin huomioon kaikki markkinoinnin kulut alkaen palkoista, kumppaniostoista, lisensseistä ja mediaostoista. Älä unohda myöskään messuja ja niihin liittyviä kuluja.
  4. Selvitä kyseisellä ajanjaksolla tulleet uudet asiakkaat
   Tarkista asiakkuudenhallintaohjelmistosi samalla ajanjaksolla tulleet uudet asiakkaat. Riippuen liiketoiminnastasi voit käyttää joko hyväksyttyä sopimusta, aloitettua projektia tai toimitettua palvelua tai tuotetta.
  5. Summaa markkinoinnin ja myynnin kulut
   Laske yhteen kaikki markkinoinnin ja myynnin kulut.
  6. Jaa summa uusien asiakkaiden lukumäärällä
   Jaa summa uusien asiakkaiden lukumäärällä.

  Esimerkkilaskelma:

  Markkinointikulut: 50 000 euroa
  Myyntikulut: 148 000 euroa
  Uudet asiakkaat: 52 uutta asiakasta

  Laskukaava:

  (50000 + 148000) / 52 = 3807
  Keskimääräinen asiakashankintahinta 2015 = 3807 euroa

  Miten seurata asiakashankintahintaa?

  Asiakashankintahinnalla mitataan nimensä mukaisesti hintaa, jonka uusi asiakas teille keskimäärin maksaa. Mitä tehokkaammin markkinointi- ja myyntiprosessinne toimii, sitä pienempi asiakkaan saamiseksi käytettävä rahamäärä on.

  Korkea asiakashankintahinta ei automaattisesti ole huono asia. Se saattaa kertoa uusista panostuksista markkinointiin tai myyntiin, jotka eivät vielä näy toteutuneina kauppoina. Asiakashankintahinnan kasvaessa onkin tärkeä pureutua tunnuslukuun vaikuttaviin tekijöihin paremmin. Mikä osuus on kasvanut ja mikä sille on syynä? Olemmeko tehneet samoilla resursseilla heikommin kauppaa?

  Tavoitteena tulisi olla asiakashankintahinnan pienentäminen ajan kuluessa ja tähän päästään parantamalla sekä markkinoinnin että myynnin tehokkuutta.

  Vertaamalla tätä toiseen tärkeään tunnuslukuun, eli asiakkuuden elinajan arvoon, voit selvittää kuinka kannattavaa ja tehokasta asiakashankintasi on. Liian lyhyellä vertailujaksolla heittelyillä on liian suuri vaikutus, joten suosittelen käyttämään riittävän pitkää vertailuajanjaksoa.

  Haluatko tietää lisää markkinoinnin mittaamisesta?

  Lataa maksuton oppaamme markkinoinnin mittareista, joista toimitusjohtajakin kiinnostuu.

  Saatat myös pitää

  näistä artikkeleista aiheesta Markkinoinnin mittaaminen

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!