<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Näin teet onnistuneen A/B-testauksen

kirjoittanut Annika Ukkola 4.5.2018 11:04

Onnistu A/B-testauksessa

A/B-testaus voi vaikuttaa turhanpäiväiseltä näpertelyltä, jossa viilataan pilkkujen ja kuvien paikkaa kyllästymiseen saakka, mutta testaamisesta on mahdollista tehdä lisäarvoa tuova keino tehostaa markkinointia.

Lue tästä artikkelista, mistä A/B-testauksessa on kyse ja miten siinä kannattaa edetä!

Mitä on A/B-testaus?

A/B-testaus on yksi helpoimmista konversio-optimoinnin työkaluista – testaamalla kahta eri vaihtoehtoa selvität, kumpi niistä toimii tehokkaammin. Tehdäksesi A/B-testausta tarvitset käytännössä kaksi eri versiosta samalle asialle – esimerkiksi kaksi eri otsikkovaihtoehtoa sähköpostille. Sen jälkeen vain testaat molempia versioita samankokoiselle ja -tyyppiselle kohderyhmälle ja analysoit lopputuloksen. Helppoa siis!

Voit esimerkiksi testata seuraavia asioita:

  • Laskeutumissivun ulkoasu – konvertoiko kuvallinen sivu lomakkeen täyttöihin tehokkaammin kuin ilman kuvaa?
  • Lomakkeen pituus – miten lisäkentän lisääminen tai kentän poistaminen vaikuttaa laskeutumissivun konversioon?
  • CTA:t eli toimintakehotteet – mikä CTA-painike toimii tehokkaimmin blogiartikkelissa? Onko CTA:n asettelulla tai sijainnilla merkitystä konversioon?
  • Kuvat – vaikuttaako kuvien poistaminen sähköpostikampanjan onnistumiseen positiivisesti? Onko kuvan koolla merkitystä?
  • Otsikko – kumpi otsikkovaihtoehdoista on toimivampi? 

Onnistu A/B-testauksessa -  etene näin 

Muodosta hypoteesi eli oletus lopputuloksesta

Ennen testin tekemistä muodosta hypoteesi lopputulemasta ja pohjaa koko testi tälle oletukselle. Pohditko esimerkiksi sähköpostikampanjan otsikointia ja sen vaikutusta kampanjan onnistumiseen? Valitse testattavaksi tällainen asia, jonka uskot olevan riittävän merkityksellinen.

Keskity vain yhteen asiaan kerrallaan

Esimerkiksi sähköpostimarkkinoinnissa vertailtavia asioita on vaikka kuinka paljon, mutta kannattaa silti valita vain yksi testauskohde kerrallaan. Mikäli innostut testaamaan sekä viestin pituutta, kuvia että toimintakehotteita, jää epäselväksi, mikä lopulta vaikutti lopputulokseen. Pienikin testattava kohde riittää kerrallaan – huomaa, että nyt puhutaan A/B-testauksesta, ei monivaiheisesta testauksesta

Jaa testattava kohderyhmä tasaisesti

Testattavan joukon tulisi olla mahdollisimman tasainen ja satunnainen. Sähköpostia testattaessa monet työkalut sallivat edistyneen testauksen - esimerkiksi HubSpotissa on mahdollista jakaa vastaanottajajoukkoa niin, että viestin eri versiot lähtevät tasaisesti ensin pienelle joukolle vastaanottajista. Tämän jälkeen paremmin toimiva viesti lähtee lopulle listalle. Lue lisää HubSpotin A/B-testauksesta sähköpostimarkkinoinnissa.

HubSpotin AB-testaus sähköpostiin

Analysoi – sekä kehitä ja testaa uudelleen

Kun olet testannut esimerkiksi kahta eri mainosta ja saavuttanut niistä toimivamman, ei testaamista kannata lopettaa. Entä jos testaisitkin vielä toimivampaa mainosta toiseen, uuteen versioon? Näin voit jatkuvasti kehittää markkinoinnin toimenpiteitä entistä tehokkaimmiksi.

Entä sitten – onko A/B-testauksella mitään merkitystä?

A/B-testaus on helppoa ja mielenkiintoista, mutta saattaa vaikuttaa turhanpäiväiseltä näpertelyltä. Riskinä onkin, että markkinoinnin tavoitteet ja ”suuri kuva” unohtuvat, jolloin testaus ei tuo mitään lisäarvoa liiketoiminnalle saati sitten markkinoinnille. Testauksen tulisikin olla lisäkeino tehostaa markkinointia silloin, kun perusasiat ovat kunnossa ja markkinoinnista on onnistuttu luomaan prosessi. Tällöin A/B-testauksella pystytään tehostamaan markkinointia ja saavuttamaan entistä parempia tuloksia. 

Haluatko lisätietoja?

Vaikka A/B-testaus auttaa konversion kasvattamisessa ja markkinoinnin tehostamisessa, eivät pelkät markkinoinnin mittarit ole riittäviä. Käy lataamassa myös maksuton oppaamme markkinoinnin mittaamisesta ja lue, mitä ovat bisneskriittiset mittarit, joilla markkinoinnin todellista toimivuutta mitataan! Lataa opas tästä.

Markkinoinnin mittaaminen - lataa opas! 

Tilaa uusimmat blogiartikkelit suoraan sähköpostiisi

Uusimmat artikkelit

Onko sinulla kysyttävää B2B-markkinoinnista?Tilaa maksuton markkinoinnin sparraushetki!

 

 

skydive3.jpg
author avatar

Kirjoittanut Annika Ukkola

Annika on projektipäällikkö ja markkinointikonsultti, jolla on usean vuoden kokemus PowerMarkkinoinnin asiakasprojekteista. Tämän lisäksi Annika toimii GDPR-asiantuntijana. Vapaa-ajallaan Annika ulkoilee ja käy agilityssa yhdessä toimistokoiranakin tutun Suna-koiran kanssa.

Seuraa minua somessa