Jokainen verkkosivuston uudistuksessa mukana ollut tietää, kuinka haastavia, hitaita, kalliita ja valitettavan usein epäonnistuneita uudistusprojektit ovat. Valitettava fakta on myös se, että kun sivusto viimein saadaan “valmiiksi”, se jätetään oman onnensa nojaan vähintään pariksi vuodeksi.
Massiiviset verkkosivujen uudistukset on kuitenkin helppoa välttää tekemällä jatkuvasti pieniä päivityksiä ja siten pitämällä sivut ajan tasalla. Kun pidät huolta näistä muutamasta asiasta, aikaa vieviä verkkosivuprojekteja tarvitaan harvemmin ja vekkosivusi palvelevat asiakkaitasi paremmin kuukaudesta toiseen.
Koko sivuston uusiksi laittamisessa piilee aina saavutetun hakukonenäkyvyyden menettämisen riski. Ammattitaidolla toteutettu sivustouudistus parhaimmillaan jopa parantaa yrityksen hakukonenäkyvyyttä, mutta usein suuren uudistuksen vaikutus näkyvyyteen on kuitenkin negatiivinen - vähintään väliaikaisesti.
Vanhaa sivustoa päivitettäessä hakukonenäkyvyyden kasvattaminen on kuitenkin, jos ei helppoa, vähintään helpompaa. Kun sivustosta on olemassa dataa pidemmältä aikaväliltä, on yksittäisiä sivuja helppoa kehittää kohti parempia hakukonesijoituksia. Päivitä sisältöjä valitut avainsanat mielessä pitäen ja huolehdi siitä, että myös sivustosi tekniikka tukee hakukoneoptimointia.
Hakukonenäkyvyyden kasvattamiseen pätee vanha, kultainen sääntö: mittaa, kehitä, toista.
Se, ettei verkkosivustonne generoi ainuttakaan kuukausittaista liidiä ja kävijöillä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta konvertoitua liidiksi, ei välttämättä tarkoita sitä, että koko sivusto on pakko laittaa uusiksi. Toimintakehotuksia ja laskeutumissivuja on helppoa muokata ja lisätä jo olemassa olevalle sivustolle.
Konversio-optimointiin pätee hyvin pitkälti sama kaava kuin hakukoneoptimointiin: hyödynnä dataa ja tee korjausliikkeitä sen perusteella.
Toivon mukaan yrityksenne tuote- ja palvelutarjooma kehittyy jatkuvasti. Uudet myytävät tuotteet, uudistukset palveluissa sekä päivittyneet hinnoittelumallit ja yhteystiedot on luonnollisestikin ensiarvoisen tärkeää pitää ajan tasalla verkkosivuilla, jotta sivut toimivat edes alkeellisessa tarkoituksessaan tiedonvälittäjänä. Tämä on lähtökohtaisesti artikkelin helpoin kohta, koska tämän tyyppisiä uudistuksia tapahtuu kuitenkin suhteellisen harvoin.
Sivuston staattisten sisältöjen lisäksi kannattaa ehdottomasti harkita myös säännöllisesti päivittyvän sisällön tarjoamista. Tällä tarkoitan esimerkiksi blogia. Blogin avulla tavoitat suuremman joukon tavoittelemiasi asiakkaita ja pystyt tarjoamaan yksityiskohtaisempaa sisältöä, kuin esimerkiksi tuotesivuilla.
Suurin ongelma sisältöjen ajan tasalla pitämisessä on osata viestiä tapahtuneet muutokset asiakkaita mahdollisimman hyvin palvelevasti. Pohdi, kuka on tavoiteltava asiakkaasi ja pyri puhuttelemaan häntä. Suosittelen lämpimästi hyödyntämään sisältöjen suunnittelussa ostajapersoonia ja pitämään mielessä heidän ostoprosessinsa.
Sivuston ulkoasu on mielestäni osittain toisarvoinen seikka, koska upeimmankaan näköinen verkkosivusto ei generoi liidejä tai tarjoa kävijöille lisäarvoa ilman oikeanlaista sisältöä. Toisaalta taas, ensivaikutelma sivuistasi ja koko yrityksestäsi syntyy sivuston ulkoasun perusteella. Ulkoasun freesaus voi kevyimmillään onnistua värivalintojen uusimisella, kuvien päivityksellä tai vaikka fonttikoon muokkaamisella.
Heikko käytettävyys tai sekava sivustorakenne vaikuttaa ensivaikutelmaan, mutta on myös asia, joka ajaa kävijän nopeasti pois. Jokaiselle sivuston sivulle pitäisi päästä etusivulta kahdella klikkauksella. Onnistuuko se teidän sivuillanne?
Rakenteen uusiksi laittaminen voi kuulostaa isolta projektilta, mutta yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa valikkorakenteen muokkaamista. Mieti polkuja, joita kävijä sivuilla luontevasti etenee ja pidä huoli, että kävijä pystyy helposti navigoimaan yhdeltä sivulta seuraavalle. Jos ja kun tavoitteesi on saada verkosta liidejä, ripottele kävijän polun varrelle kontekstiin sopivia mahdollisuuksia jättää yhteystietonsa sinulle.
Jos yllämainittuja ohjeita ei ole noudatettu vuosiin, on sivustosi oletettavasti auttamattoman vanhentunut. Jos sivusto ei kuvaa yrityksen palveluita tai arvoja, sisällöt eivät tue tämän hetkisia tavoitteitanne ja koko käyttäjäkokemus on “rikki”, ei pikku viilailulla ja päivityksellä enää välttämättä pelasteta tilannetta.
Eli, jos sivustosi näyttää siltä, että se on suoraan ysäriltä, julkaisujärjestelmä ei tarjoa ominaisuuksia, joista hyötyisitte ja sivusto ei palvele tavoitteitanne edes auttavasti, kannattaa koko verkkosivuston uudistamista harkita. Jos taas sivujen perusta on kunnossa, mutta sisällöt, rakenne tai ominaisuudet kaipaavat hienovaraisempaa optimointia, kannattaa keskittyä kehittämään nykyistä.
näistä artikkeleista aiheesta Kotisivujen kehittäminen
Kalevankatu 4, 2. krs
40100, Jyväskylä
Puh:+358 50 581 8770
info(at)powermarkkinointi.com
Kukaan ei ole vielä kommentoinut
Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!