<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  Pidä huolta näistä asioista välttääksesi massiiviset sivustouudistukset

  Elsi Hirvonen
  5.4.2016 13:09

  jatkuva-paivitys-massiivinen-uudistus.png

  Jokainen verkkosivuston uudistuksessa mukana ollut  tietää, kuinka haastavia, hitaita, kalliita ja valitettavan usein epäonnistuneita uudistusprojektit ovat. Valitettava fakta on myös se, että kun sivusto viimein saadaan “valmiiksi”, se jätetään oman onnensa nojaan vähintään pariksi vuodeksi.

  Massiiviset verkkosivujen uudistukset on kuitenkin helppoa välttää tekemällä jatkuvasti pieniä päivityksiä ja siten pitämällä sivut ajan tasalla. Kun pidät huolta näistä muutamasta asiasta, aikaa vieviä verkkosivuprojekteja tarvitaan harvemmin ja vekkosivusi palvelevat asiakkaitasi paremmin kuukaudesta toiseen.

  1. Hakukonenäkyvyys

  Koko sivuston uusiksi laittamisessa piilee aina saavutetun hakukonenäkyvyyden menettämisen riski. Ammattitaidolla toteutettu sivustouudistus parhaimmillaan jopa parantaa yrityksen hakukonenäkyvyyttä, mutta usein suuren uudistuksen vaikutus näkyvyyteen on kuitenkin negatiivinen - vähintään väliaikaisesti.

  Vanhaa sivustoa päivitettäessä hakukonenäkyvyyden kasvattaminen on kuitenkin, jos ei helppoa, vähintään helpompaa. Kun sivustosta on olemassa dataa pidemmältä aikaväliltä, on yksittäisiä sivuja helppoa kehittää kohti parempia hakukonesijoituksia. Päivitä sisältöjä valitut avainsanat mielessä pitäen ja huolehdi siitä, että myös sivustosi tekniikka tukee hakukoneoptimointia.

  Hakukonenäkyvyyden kasvattamiseen pätee vanha, kultainen sääntö: mittaa, kehitä, toista.

  2. Konversio-optimointi ja liidien generointi

  Se, ettei verkkosivustonne generoi ainuttakaan kuukausittaista liidiä ja kävijöillä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta konvertoitua liidiksi, ei välttämättä tarkoita sitä, että koko sivusto on pakko laittaa uusiksi. Toimintakehotuksia ja laskeutumissivuja on helppoa muokata ja lisätä jo olemassa olevalle sivustolle.

  Konversio-optimointiin pätee hyvin pitkälti sama kaava kuin hakukoneoptimointiin: hyödynnä dataa ja tee korjausliikkeitä sen perusteella.

  Lataa maksuton opas kävijöiden muuntamisesta liideiksi!

  3. Sisältöjen ajantasaisuus

  Toivon mukaan yrityksenne tuote- ja palvelutarjooma kehittyy jatkuvasti. Uudet myytävät tuotteet, uudistukset palveluissa sekä päivittyneet hinnoittelumallit ja yhteystiedot on luonnollisestikin ensiarvoisen tärkeää pitää ajan tasalla verkkosivuilla, jotta sivut toimivat edes alkeellisessa tarkoituksessaan tiedonvälittäjänä. Tämä on lähtökohtaisesti artikkelin helpoin kohta, koska tämän tyyppisiä uudistuksia tapahtuu kuitenkin suhteellisen harvoin.

  Sivuston staattisten sisältöjen lisäksi kannattaa ehdottomasti harkita myös säännöllisesti päivittyvän sisällön tarjoamista. Tällä tarkoitan esimerkiksi blogia. Blogin avulla tavoitat suuremman joukon tavoittelemiasi asiakkaita ja pystyt tarjoamaan yksityiskohtaisempaa sisältöä, kuin esimerkiksi tuotesivuilla.

  Suurin ongelma sisältöjen ajan tasalla pitämisessä on osata viestiä tapahtuneet muutokset asiakkaita mahdollisimman hyvin palvelevasti. Pohdi, kuka on tavoiteltava asiakkaasi ja pyri puhuttelemaan häntä. Suosittelen lämpimästi hyödyntämään sisältöjen suunnittelussa ostajapersoonia ja pitämään mielessä heidän ostoprosessinsa.

  4. Ulkoasu ja käytettävyys

  Sivuston ulkoasu on mielestäni osittain toisarvoinen seikka, koska upeimmankaan näköinen verkkosivusto ei generoi liidejä tai tarjoa kävijöille lisäarvoa ilman oikeanlaista sisältöä. Toisaalta taas, ensivaikutelma sivuistasi ja koko yrityksestäsi syntyy sivuston ulkoasun perusteella. Ulkoasun freesaus voi kevyimmillään onnistua värivalintojen uusimisella, kuvien päivityksellä tai vaikka fonttikoon muokkaamisella.

  Heikko käytettävyys tai sekava sivustorakenne vaikuttaa ensivaikutelmaan, mutta on myös asia, joka ajaa kävijän nopeasti pois. Jokaiselle sivuston sivulle pitäisi päästä etusivulta kahdella klikkauksella. Onnistuuko se teidän sivuillanne?

  Rakenteen uusiksi laittaminen voi kuulostaa isolta projektilta, mutta yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa valikkorakenteen muokkaamista. Mieti polkuja, joita kävijä sivuilla luontevasti etenee ja pidä huoli, että kävijä pystyy helposti navigoimaan yhdeltä sivulta seuraavalle. Jos ja kun tavoitteesi on saada verkosta liidejä, ripottele kävijän polun varrelle kontekstiin sopivia mahdollisuuksia jättää yhteystietonsa sinulle.

  Kiinnostaako liidien generointi? Lataa opas, josta saat vinkkejä liidien generoinnin aloittamiseen!

  Miksi verkkosivuja kannattaa uudistaa vähitellen, ei kertarysäyksellä?

  • Jatkuva päivittäminen on halvempaa.
   Parin vuoden välein tehtävä iso uudistus maksaa sivuston laajuudesta riippuen parista tonnista ylöspäin. Jatkuvalle päivitykselle on vaikeaa laskea samassa ajassa kertyvää hintaa, mutta vähintään asiakkaiden saaman hyödyn ja teidän saaman suuremman liidimäärän vuoksi jatkuva päivitys ehdottomasti kannattaa.
  • Sivusto toimii tehokkaasti koko ajan.
   Jatkuvan päivityksen ansiosta hakukonesijoitukset ja konversioprosentit eivät romahda missään vaiheessa, eli saat päivästä toiseen hakukoneista liikennettä sivustollesi ja verkkosivustosi tuottavat liidejä. Sivuja voidaan myös kehittää olemassa olevan datan pohjalta ilman, että koko pakettia tarvitsee laittaa uusiksi ja datan kertymistä uudesta sivustosta joudutaan odottamaan.
  • Sivut palvelevat asiakkaitasi ja tavoitteitasi paremmin.
   Jos sivut eivät ole ajan tasalla, ei niistä ole kenellekään hyötyä. Kun sisällöt palvelevat asiakkaita, asiakkaat arvostavat sinua ja ostavat sinulta todennäköisemmin. Ja kun sivusi ovat potentiaalisten asiakkaidesi löydettävissä ja tarjoavat mahdollisuuksia muuntua liideiksi, he ostavat sinulta todennäköisemmin. Simple as that.

  Milloin massiivinen sivustouudistus kannattaa?

  Jos yllämainittuja ohjeita ei ole noudatettu vuosiin, on sivustosi oletettavasti auttamattoman vanhentunut. Jos sivusto ei kuvaa yrityksen palveluita tai arvoja, sisällöt eivät tue tämän hetkisia tavoitteitanne ja koko käyttäjäkokemus on “rikki”, ei pikku viilailulla ja päivityksellä enää välttämättä pelasteta tilannetta.

  Eli, jos sivustosi näyttää siltä, että se on suoraan ysäriltä, julkaisujärjestelmä ei tarjoa ominaisuuksia, joista hyötyisitte ja sivusto ei palvele tavoitteitanne edes auttavasti, kannattaa koko verkkosivuston uudistamista harkita. Jos taas sivujen perusta on kunnossa, mutta sisällöt, rakenne tai ominaisuudet kaipaavat hienovaraisempaa optimointia, kannattaa keskittyä kehittämään nykyistä.

  New Call-to-action

  Saatat myös pitää

  näistä artikkeleista aiheesta Kotisivujen kehittäminen

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!