<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  Google Search Consolen käyttöönotto ja hyödyt

  Heini Kaisto
  6.2.2018 11:12

  Search Console käyttöönotto ja hyödyt

  Search Console on Googlen maksuton palvelu, joka on tarkoitettu työkaluksi sivustojen näkyvyyden seuraamiseen ja parantamiseen Googlen maksuttomissa hakutuloksissa. Search Console -tilin perustaminen ei ole edellytys sivustosi näkymiselle Googlen tuloksissa, mutta se on edellytys näkymälle siitä, miten ja kuinka usein sivustosi näkyy hakutuloksissa. Pelkkä tieto orgaanisen, eli maksuttomien hakutuloksien kautta saapuvasta liikenteestä ei kerro, millä hakusanoilla ihmiset usein päätyvät sivuillesi - ja millä eivät.

  Search Console tarjoaa sivustojen omistajille näkymän siihen, miten Google näkee sivustosi sekä työkalut sivustojen optimoimiseen näkymien mukaan. Esittelemme tässä artikkelissa helpot neuvot SC-tilin hyödyntämiseen ja käyttöönottoon.

  Hyödyt

  Näkyvyyttä hakusanoihin

  Google Analyticsin ja Googlen Webmaster toolsin uudistuessa Googlen tarjoama näkymä sivustojen orgaanisiin hakutuloksiin muuttui merkittävästi - nimittäin siten, ettei Google Analytics enää näytä niitä automaattisesti analytiikassaan. Google Search Console toimii itsenäisenä työkaluna hakusanojen analysointiin - millä hakusanoilla sivusto on näytetty Googlen hakutuloksissa, kuinka usein sekä millä hakusanoilla sivustoon viittaavia hakutuloksia on klikattu.

  Search Consolen Hakuanalyysit -työkalu tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden analysoida Google-hakuja seuraavien tekijöiden perusteella:

  • kyselyjen (hakusanat)
  • sivujen (mitä sivujasi klikataan ja näytetään Google-hauissa)
  • maiden (missä maissa tuloksesi näkyvät orgaanisesti)
  • laitteiden (millä laitteilla orgaanisia hakutuloksia näytetään)

  Eri tekijöitä voi analysoida klikkausten, näyttökertojen, klikkausprosentin sekä sijainnin (miten sivustosi sijoittuu Googlessa hakusanan perusteella) mukaan.

  Search Consolen Hakuanalyysit-näkymässä voit seurata käytetyimpiä hakusanoja sivustollesi klikkaamisessa.

  Aina ajantasaiset sivut Googlen silmissä

  Search Consolen merkittävimpiä hyötyjä hakusanojen tarkkailemisen lisäksi on näkymä siihen, miten sivustosi ja sisältösi yleisesti näkyvät Googlen silmissä - onko jokin salaiseksi tarkoitettu sisältö vahingossa Googlen nähtävissä tai onko indeksoitavaksi tarkoitettuja sivuja jäänyt Googlen ulkopuolelle? Search Console on myös yksinkertaisin työkalu uuden sivustokartan indeksointiin ja indeksoinnin tilan tarkastelemiseen Googlen silmin. Search Console paljastaa myös tehokkaasti sen, jos Robots.txt -tiedostoon on vahingossa rajattu liian tiukasti - tai löyhästi - Googlen hakurobottien pääsy.

  Sivustojen indeksointi, robots.txt -tiedostojen testaaminen ja raportit indeksointivirheistä - SC tarjoaa työkalut kaikkeen tähän

  Kenen käyttöön Search Console on tarkoitettu?

  Search Console on helppokäyttöinen ratkaisu sivustojen hakukoneystävälliseen kehittämiseen ja ylläpitoon. Sen vuoksi sen käyttöä voidaan suositella aivan kaikille. Luonnollisesti siitä on kuitenkin erityisiä hyötyä tietyille käyttäjäryhmille:

  • Hakukoneoptimoinnin tai markkinoinnin ammattilaiset
   Search Console tuo lisäarvoa verkkomarkkinointiin tarjoamalla arvokasta tietoa siitä, millä osa-alueilla hauissa nähdään sivuston tuloksia toivotusti sekä millä alueilla on vielä parantamisen varaa. Search Consolea voidaan käyttää tukena sekä teknisten päätösten että tarkkojen markkinointianalyysien tekemisessä - analyysissa sitä voidaan käyttää tukemaan Analyticsin, Google Trendsin ja AdWordsin analyysejä.
  • Sivuston järjelmänvalvoja/verkkokehittäjä
   Search Consolea voidaan hyödyntää myös palvelinvirheiden, sivuston kuormituksen ja tietoturvaongelmien seurantaan. Tili helpottaa sivuston ylläpitotoimien tai muutoksien aiheuttamien haitallisten hakutulosmuutoksien havaitsemista. Search Console tarjoaa myös työkalut sivuston sisältömerkintöihin tai lähdekoodiin päätyvien yleisten merkintävirheiden, kuten jäsenneltyjen tietojen virheiden välttämiseksi (sekä työkalut jäsenneltyjen tietojen esikatselemiseen Search Consolessa).

  Käyttöönotto

  Search Consolen “ominaisuuden”, eli seurattavan sivun luominen on helppoa. Periaatteessa se edellyttää vain Search Console -sivustolle siirtymistä ja sivun url-osoitteen täydentämistä Lisää ominaisuus -kenttään. Ennen kuin pääset käsiksi lisäämäsi ominaisuuden näkyvyyteen ja optimointiin Googlen silmissä, tulee sinun todentaa lisäämäsi sivun omistajuus.

  Sivun todentamiseen on olemassa useita eri tapoja, mutta jokainen niistä edellyttää sivun seurantaan merkittävän sivun käyttöoikeuksia.

  Omistajuuden todentaminen

  Search Consoleen lisäämäsi sivuston omistajuus (tai käyttöoikeus) voidaan todentaa viidellä tapaa:

  • HTML-tiedoston lataaminen (Automaattisesti suositeltu menetelmä)
  • HTML-tagin lisääminen
  • Kirjautuminen verkkotunnuksen tarjoajaan
  • Google Analytics -tili (edellyttää asynkronisen seurantakoodin käyttöä ja GA-tilin verkko-ominaisuuden muokkausoikeutta)
  • Google Tag Managerin käyttö

  Googlen automaattisesti suosittelema menetelmä on Googlen toimittaman HTML-tiedoston lataaminen sivulle. Kun tiedosto on ladattu sivuston etusivulle, Google tunnistaa tiedoston sivuilla ja varmentaa sivun omistajuuden. Helpoin tapa ottaa Search Console käyttöön on kuitenkin vaihtoehtoisista menetelmistä löytyvä HTML-tagin lisääminen. Esimerkiksi Wordpressin päälle rakennetuilla sivuilla lisäämiseen voidaan hyödyntää hakukoneoptimointiin tarkoitettua Yoast SEO -ratkaisua - lisäosa tarjoaa suoran mahdollisuuden tagin lisäämiseen ilman, että väliin tarvitaan sivuston ylläpitäjän/kehittäjän apua sen upottamiseksi <head> -osioon.

  Search Consolen aktivoiminen Wordpress-pohjaisissa sivuissa on tehty helpoksi mm. Yoast SEO -työkalulla

  Linkittäminen Google Analytics -tiliin

  Google Search Console on tehokas työkalu omillaan, mutta Google Analyticsin käyttäjät voivat hyödyntää sitä kokonaisvaltaisemman raportin ja raportointinäkymän luomiseksi. Google Analytics tarjoaa Search Consolen tiedot suoraan osana Hankinta -näkymää. Tilin linkittäminen onkin tehty helpoksi ja edellyttää vain, että Google Analyticsin käyttäjällä on admin-oikeudet sekä Search Consoleen että Analytics-tiliin. Tämän ehdon täytyttyä tilin linkittäminen onnistuu muutamalla hiiren klikkauksella.

  Onko aihe ajankohtainen teille?

  Haluatko lisätietoa siitä, miten voitte hyödyntää avainsanojanne oikean kohderyhmän houkuttelemiseen sivuillenne ja muuttamiseksi kävijöistä liideiksi? Voit tutustua maksuttomaan Inbound-markkinointi -oppaaseemme tai varata keskusteluhetken asiantuntijoidemme kanssa. Ota ensimmäinen askel kohti tuloksellista ja mitattavaa markkinointi jo tänään.

  Keskustele asiantuntijan kanssa

  Saatat myös pitää

  näistä artikkeleista aiheesta Hakukoneoptimointi

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!