<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  Sisältömarkkinoinnin mittaaminen - näin kehität sisältöjä datan avulla

  Elsi Hirvonen
  10.2.2016 13:54

  Sisältömarkkinoinnin mittaaminen

  Sisältömarkkinoinnin mittaaminen sivuutetaan helposti siksi, että sitä pidetään haastavana. Pahimmillaan sisältö tuotetaan mutu-tuntumaan perustuen, julkaistaan satunnaisessa kanavassa ja jätetään oman onnensa nojaan. Sitten pidetään peukkuja, että blogi tai video toisi sivuille tavoiteltuja kävijöitä.

  Sisältöjen tehokkuuden alkeellinenkin mittaaminen tuo järkeä sisältömarkkinointiin. Sisältömarkkinointi on kuitenkin markkinointia, eli sen tavoite on aina saada kohderyhmään kuuluvat potentiaaliset asiakkaat tekemään haluttuja toimenpiteitä - eli lopulta ostamaan. Pelkät blogiartikkelien sivulataukset eivät itsessään kerro mitään sisältömarkkinoinnin merkityksestä yrityksen liiketoiminnalle. Siksi tarkkailtavaksi kannattaa valita muutama useampi luku.

  Content Marketing Institute jakaa sisältömarkkinoinnin mittarit neljään luokkaan. Käyn alla läpi nämä neljä mittarityyppiä, joihin jokaisen sisältömarkkinoijan kannattaa paneutua.

  1. Sisältöjen kulutus

  Sisältöjen kulutusta kuvaavat luvut kertovat, kuinka moni ihminen sisältöjäsi lukee tai katselee. Verkkosivuillasi olevian sisältöjen kohdalla kaikki nämä tiedot on helposti saatavilla ilmaisilla kävijäseurantatyökaluilla, kuten Google Analyticsillä. Valitse ajanjakso, jolta haluat dataa ja kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin lukuihin:

  • kävijämäärä
  • sivunäytöt
  • istunnon aikana vierailtujen sivujen lukumäärä
  • uudet ja palaavat kävijät

  Google Analyticsissä saat nopean yleiskatsauksen koko sivustoosi yleisön yleiskatsaus-sivulta. Yksittäisten sivujen tietoja pääset tarkastelemaan käyttäytymis-välilehden alta. Sieltä näet helposti esimerkiksi luetuimmat blogiartikkelit ja sivut, joilla on vietetty eniten aikaa.

  Sivulla vietetty aika ja välitön poistumisprosentti ovat kiinnostavia lukuja. Ne kertovat, kuinka paljon ihmiset käyttävät aikaa esimerkiksi blogiartikkeliesi parissa. Välitön poistumisprosentti kertoo sisällön vakuuttavuudesta, eli kiinnostuvatko lukijat siirtymään seuraavalle sivulle, vai poistuvatko he koko sivustoltasi heti yhden sivun nähtyään.

  Nämä mittarit ovat tärkeä lähtökohta sisältömarkkinoinnin mittaamiselle, mutta tässä vaiheessa ollaan vasta alussa. Kulutusta kuvaavat luvut eivät kerro juuri mitään siitä, kuinka hyvin sisällöt tukevat liiketoimintaasi.

  2. Sisältöjen jakaminen

  Sisältöjesi tykkääminen ja jakaminen sosiaalisessa mediassa tai niihin linkittäminen kertoo kuinka hyvin ne resonoivat. Innostuvatko, hämmentyvätkö tai provosoituvatko lukijat sisällöistäsi niin, että ovat valmiita jakamaan niitä? Pidetäänkö sisältöjäsi niin hyödyllisinä, että niitä kannattaa jakaa?

  Jos käytössäsi ei ole eri some-kanavien tilit yhteen kokoavaa työkalua tai käytät vain jotain yksittäistä kanavaa, joudut hakemaan näitä tietoja useammasta eri paikasta. Esimerkiksi HubSpotista pystytään tarkastelemaan eri kanavien päivitysten tykkäyksiä, jakoja ja klikkauksia. Pystyt myös monitoroimaan HubSpotista löytyvien henkilöiden päivityksiä, tietyillä hashtageilla käytyjä Twitter-keskusteluja ja twiittejä, joissa mainitaan yrityksesi.

  Jakamisluvut kertovat sisällön laadun lisäksi niiden jakamisen helppoudesta: yksi tapa kasvattaa jakojen määrää on tehdä siitä mahdollisimman helppoa esimerkiksi lisäämällä sosiaalisen median jakonappulat kaikille sivuillesi. Tykkäykset, jaot ja linkkien klikkaukset kertovat myös siitä, mitkä kanavat tavoittavat kohderyhmäsi ja sisällöistäsi kiinnostuneet tahot tehokkaimmin.

  Verkkosivuillesi linkittävien sivustojen tarkasteluun on olemassa useita maksuttomia työkaluja (esim. Moz Open Site Explorer). Moz OSE:lla näet oman ja linkittävien sivujen page ja domain authorityt, jotka kertovat sivuston arvosta hakukoneiden silmissä. Tutustu sisältöjäsi linkittäviin tahoihin ja pohdi, miksi heidän sivuiltaan linkitetään sisältöihisi.

  Vaikka sisältöjen jakaminen kertoo paljon sisältöjesi laadusta ja koukuttavuudesta, sekään ei puhu niistä liiketoiminnallesi tärkeimmistä luvuista. Seuraavassa mittaristossa päästään jo lähemmäs kriittisempiä sisältömittareita!

  3. Liidien generointi

  Liidien generointi on etenkin B2B-puolella yksi tärkeimmistä, ellei tärkein, sisältömarkkinoinnin tavoite. Siksi on erittäin tärkeää tarkkailla, kuinka usein sisältösi tuovat sinulle liidejä ja millaiset sisällöt ovat tähän tarkoitukseen tehokkaimpia. Tutustu siis ainakin näihin asioihin:

  • lomakkeiden lähetykset
  • uudet liidit
  • konversioprosentit
  • mitkä sisällöt liidejä tuovat
  • mistä kanavista liidit saapuvat sivuillesi

  Lomakkeiden takana olevien oppaiden latauksia, tarjous- ja yhteydenottopyyntöjen lähettämisiä, uutiskirjetilauksia ja blogikommentteja on helppo tarkkailla verkkosivualustasi kautta. Kattavien sisältötyökalujen, selkeän analytiikan ja helpon liidien hallinnan vuoksi HubSpot on erinomainen alusta sisältömarkkinointiin.

  Pelkkien liidien määrän lisäksi on syytä kiinnittää huomiota sivustosi konversioprosentteihin. Kuinka moni blogin kautta sivustollesi saapunut lukija päätyy liidiksesi? Mitkä laskeutumissivut toimivat tehokkaimmin ja mitkä kaipaavat parantelua? Jos sivuston kävijämäärä on kiitettävällä tasolla ja liidimateriaalit ovat laadukkaita, mutta liidejä tulee heikosti, kannattaa panostaa konversioiden kehittämiseen. Se käy kätevästi esimerkiksi lisäämällä laskeutumissivuillesi johtavia linkkejä ja call to action -painikkeita oikeisiin paikkoihin sivustollesi.

  Liidien määrä ja laatu sekä konversioprosentit kertovat paljon sisältömarkkinointisi onnistumisesta. Siksi näihin lukuihin perehtyminen on oleellisempaa kuin pelkkien kävijämäärien tai some-jakojen tarkkailu. Vinkkejä siihen, miksi ja miten tehostat liidien generointia ja kasvatat sivustosi konversioprosentteja saat näistä blogiartikkeleista.

  4. Myynti

  Viimeinen askel sisältöjen mittaamisessa on tutkia, kuinka paljon sisältömarkkinointi tuo yritykseesi myyntiä. Tämä on se kaikkein tärkein, mutta usein myös haastavin mittari tutkia.

  Yrityksen, jolla on verkkokauppa, on helppoa laskea suoraan verkosta tulevan myynnin osuus. Kun yritys tekee pelkkää offline-myyntiä, eli kaikki kauppa tulee verkon ulkopuolelta, mittaaminen käy huomattavasti haastavammaksi. Tässä vaiheessa jonkinlainen verkkosivustoosi integroitu CRM-järjestelmä on käytännössä pakollinen työkalu.

  Vaikka kaupat syntyvät myyjän ja asiakkaan välillä kädenpuristuksella tai paperin allekirjoittamisella, asiakkaasta voi olla olemassa paljon verkosta saatavaa dataa. Jälleen kerran, erinomainen työkalu HubSpot kerää tietoa liidin käyttäytymisestä verkkosivustollasi aina siitä lähtien, kun hän on saapunut sivustollesi ensimmäisen kerran ja ladannut esimerkiksi ensimmäisen oppaansa. Siten näet, millaista sisältöä kaupoiksi päätynyt liidi on kuluttanut, eli millaisilla sisällöillä hänen näkemyksiinsä ja päätöksiinsä on mahdollisesti vaikutettu.

  Verkon osuus uusien asiakkuuksien syntymiseen on laskettavissa helposti. Tarkkaile, kuinka suuri osa uusista asiakkaista on seikkaillut verkkosivuillasi, ladannut liidimateriaalejasi, lukenut blogiasi tai reagoinut some-päivityksiisi - eli kuinka suureen osaan uusista asiakkaista verkkosisällöillä on vaikutettu.

  Haluatko tietää lisää sisältömarkkinoinnin mittaamisesta?

  Liiketoiminnalle kriittisistä markkinoinnin mittareista voit lukea markkinoinnin mittaamisen oppaastamme. Oppaasta löydät mittareita, joiden avulla markkinoinnin tukea liiketoiminnalle on helppoa tarkkailla ja joilla markkinoinnin tärkeyttä voidaan perustella muille yrityksesi päättäjille.

  Sisältömarkkinoinnin oppaastamme saat konkreettisia ideoita muun muassa liidien generointiin sisältömarkkinoinnin avulla.

  B2B-sisältömarkkinoinnin opas

  Saatat myös pitää

  näistä artikkeleista aiheesta Markkinoinnin mittaaminen

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!