<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  Tekoälyä markkinointiin

  Ida Supi
  13.12.2018 15:19

  Tekoälyä markkinointiin

  Tekoälyyn liittyvältä uutisoinnilta ei voi välttyä ja aihe polttelee myös markkinoinnin kenttää. Mitä tekoäly oikein on ja mitä markkinointipäällikön tulisi siitä tietää? Blogimme avaa tekoälyn mystistä verhoa ja käsittelee sitä markkinoinnin näkökulmasta. Lopuksi kerromme, mitä vaaditaan, jotta sinäkin voit tehostaa organisaatiosi myynnin ja markkinoinnin prosesseja tekoälyn avulla.

  Mitä tekoäly on?

  Edes tekoälytutkijoilla ei ole käytössä yhtä määritelmää tekoälylle. Koska tekoäly on tieteenala, ei substantiivi, on mielekkäämpää kuvata tekoälyä ominaisuuksien kautta.

  Tekoäly on joukko käsitteitä, ongelmia ja menetelmiä niiden ratkaisemiseksi. Avaintermit tekoälyn määrittelyssä ovat autonomisuus ja adaptiivisuus. Autonomisuudella viitataan kykyyn suorittaa tehtäviä ilman käyttäjän jatkuvaa ohjausta. Adaptiivisuus kertoo kyvystä oppia kokemuksista ja siten parantaa suorituskykyä. (Elements of AI).

  Tieteenalana tekoäly on jatkuvassa murroksessa. Yksi haasteista onkin se, että aikaisemmin tekoälyksi luokiteltua teknologiaa ei sen arkipäiväistyttyä enää mielletä tekoälyksi. Tämä aiheuttaa entisestään haasteita tekoälyn määritelmään. Otetaan esimerkiksi reittisuunnittelutyökalu. Jokaisen älypuhelimesta löytyy varmasti oma sovellus ajoreittien suunnitteluun ja navigointiin, mutta sen käyttöön harvemmin liittyy sykähdyttävä ajatus, “wau, käytän tekoälyä ajoreittini suunnitteluun”.

  Tekoälyä hyödynnetään markkinoinnissa jo nyt

  Oletko pystyttänyt mainoskampanjan Facebookissa tai Google Adsissa? Oletko hyödyntänyt liidien hoivauksessa markkinoinnin automaatiota, joka mahdollistaa kohdennetun sisällön esittämisen ostajan reagoinnin perusteella? Luultavasti olet, joten olet hyödyntänyt myös tekoälyä markkinoinnissasi.

  Tekoäly mahdollistaa kohdennetumman mainonnan esittämisen kohderyhmälle samalla pitäen mainostajan työmäärän maltillisena. Ajattele kuinka monta työtuntia sinulla menisi, jos jokaisen verkkosivuvierailijan kohdalla sinun tulisi manuaalisesti määritellä hänelle kohdennettu etusivun ulkoasu tai suositella kiinnostavimmat blogisisällöt. Tekoälyn avulla markkinoinnin järjestelmä, kuten automaatiotyökalu tai verkkosivualusta, oppii käyttäjäkokemuksista ja siten markkinointisi tehokkuus parantuu.

  Missä markkinoija törmää tekoälyyn (tietoisesti tai tiedostamatta)?

  Asiakaspalvelu on tärkeä osa yrityskuvaa. Asiakaspalvelun siirtyminen verkkoon on vaatinut yrityksiltä uudenlaisia taitoja ja panostuksia digiympäristön kehittämiseen, mutta samalla tekoäly on tuonut asiakaspalveluun uudenlaisia mahdollisuuksia.

  Tekoälyn adaptiivisuus mahdollistaa esimerkiksi chattibottien ja dynaamisten verkkosivumoduulien hyödyntämisen. Käyttäjälle suunnatut kysymykset- ja vastaukset sekä sisältösuositukset parantavat paitsi käyttäjäkokemusta myös tarjoavat yrityksen asiakaspalvelijalle riittävät esitiedot esimerkiksi reklamaatiotapauksen jouhevaan suorittamiseen.

  Sekä yritykset että asiakkaat hyötyvät tekoälystä erityisesti tiedonhakuvaiheessa. Kysyntä ja tarjonta kohtaavat esimerkiksi Googlen haukutuloksissa. Google suosittelee käyttäjille hakutuloksia käyttäjän aikaisempiin hakuihin perustuen. Yrityksillä on mahdollisuus hyödyntää samaa käyttäjätietoa mainosten kohdentamisessa.

  Hyvä käyttäjä- tai asiakaskokemus ei ulotu vain verkkoon. Milloin viimeksi huomasit kauppareissulla hyödyntäväsi tekoälyä? Huomasitko kameran tunnistavan rekisterikilpesi, kun ajoit ulos parkkihallista maksettuasi pysäköinnin? Kuvantunnistus ei ole vain keino järjestää Facebookin kuva-albumit, vaan mahdollistaa paremman asiakaskokemuksen. Aivan kuten kassalla tuotteiden rekisteröinti ei ole vain maksutapahtumaa varten. Markkinoinnin automaation avulla asiakasta voidaan muistuttaa esimerkiksi tulostimen musteiden tilaamisesta tai mainostaa yhteensopivia tuotteita ja palveluita.

  Miten saada enemmän älyä markkinointiin?

  Joissain toiminnoissa tekoälyn hyödyntäminen markkinoinnin tukena on vaivatonta. Toisissa toiminnoissa se puolestaan vaatii enemmän resursseja.

  Tekoäly ei ole ihmisälyn kaltainen, vaan vaatii taustalle aina dataa. Onko käytössänne järjestelmät, jotka mahdollistavat datan keräyksen, säilytyksen ja jäsentelyn? Jos mainonnalla tahdotaan tukea koko ostoprosessia tiedonhakuvaiheesta lisämyyntiin, on myös dataa oltava kaikilta ostoprosessin vaiheilta. Tekoälyn näkökulmasta tämä vaatii markkinoinnin ja myynnin työkalujen integroinnin ja tietojen yhdistelyn.

  Työkalujen lisäksi tekoäly vaatii tuekseen ihmisälyä. Myynnin ja markkinoinnin yhteispelillä asiakasdatasta jalostetaan tietokanta, jota tekoäly voi hyödyntää. Tekoälyllä ei ole tarkoitus korvata ihmisiä, vaan vapauttaa resursseja ihmisälyä vaativiin työtehtäviin.

  Tahdotko lukea lisää?

  Lataa maksuton Markkinoinnin automaatiojärjestelmän käyttöönotto -oppaamme. Oppassa kerromme mm. millaista osaamista automaatiojärjestelmän käyttönotto vaatii ja miten varmistat yrityksesi muiden prosessien valmiuden automaation hyödyntämiselle.

  Markkinoinnin automaatiojärjestelmän käyttöönotto-opas

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!