<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1268201939863114&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Tarjouspyyntö
Varaa sparrailu
Mistä haluat tietää lisää?
Palvelut
Referenssit
Meistä
Koulutukset
Materiaalit
Blogi
Ota yhteyttä

  Tieto- ja asiantuntijatyö ja itsensä johtaminen

  Henna Takala
  20.9.2017 13:52

  Blogin esikatselu.png

  Keskusteltaessa termistä tietotyö ei voida puhua perinteisestä suosta, kuokasta ja Jussista, vaikka uskonkin, että Jussi jossain määrin tekikin tietotyötä siirtäessään oppejaan viimein eteenpäin. Tietotyö on ihmisten päässä tapahtuvaa työskentelyä, kuten tiedon siirtämistä, jalostamista ja tuottamista,  joka ei varsinaisesti ala mistään eikä pääty mihinkään. Tietotyö ei ole mitattavissa ajassa, vaan määrässä ja laadussa, eikä tieto- tai asiantuntijatyön tekeminen ole yleensä paikkaan tai aikaan sidottua. Lyhyesti sanottuna tietotyö on siis aivotyöskentelyä, ei fyysistä suorittavaa työtä. 

  Tietotyö on haastavaa, sillä siinä kohdataan uusia tilanteita tiuhaan ja niihin tulee pystyä reagoimaan nopeasti. Työskentely on myös monen asian yhtäaikaista ja itsenäistä tekemistä - sinun tulee hallita isoja kokonaisuuksia ja kaiken kukkuraksi sinun tulisi olla myös erittäin yhteistyökykyinen, omata pitkäjänteisyyttä ja lujaa stressinsietokykyä. Huh huh, kukas tervejärkinen tuollaista hommaa edes tieten tahtoen lähtee hakemaan itselleen? Vastaus omaan kysymykseeni onkin, että aika moni.

  Tietotyössä tehtävät seuraavat helposti kotiin

  Työn tekeminen syö noin kolmasosan jokaisesta arkipäivästäsi, toinen kolmasosa menee nukkumiseen ja viimeinen osa on sitä sinun aikaasi. Joskus käy niin, että työt väistämättä seuraavat kotisohvalle saakka ja mietit niitä vielä nukkumaan mennessäsi. Aamuyöllä heräät ennen sian pieremää murehtimaan tekemättömiä töitä ja tekemään loputtomia to-do-listoja. Lopulta saatat uupua ja lamaantua työkuorman alle. Tästäkin löytyy elävä esimerkki Vincitin Petrin kertomana, eikä tarvitse kuin katsoa peiliin niin toinen esimerkki pällistelee siellä.

  Siitä huolimatta, että tietotyön tekeminen saattaa olla stressaavaa ja kuluttavaa työtä voit itse vaikuttaa sen kuormittavuuteen merkittävästi. Tietotyön tekeminen vaatii tekijältä vahvaa itsensä johtamista. Selkeät tavoitteet, seuranta ja nykyteknologia tuovat merkittävää helpotusta arkeesi. Kun tekemällesi työlle on asetettu selkeä tavoite, sen tekeminen helpottuu, koska tiedät, minne olet menossa. Prosesseille tulee olla seurantatyökalut ja mittaristot, jotta tehtyä työtä voidaan arvioida. Ilman tavoitetta ja seurantaa työn tekeminen muuttuu päättömäärättömäksi puurtamiseksi ja edessä on vääjäämättä loppuun kärähtäminen. Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä - käytä nykyteknologiaa helpottamaan työtäsi. Automatisoi rutiinin omaisia tehtäviä erilaisilla järjestelmillä, hanki työkalut työajanseuraamiseen ja käytä niitä.

  Näin estät tietotyötä valtaamasta elämääsi

  • Aseta itsellesi tavoitteet. Vaikka tavoitteiden asettaminen saattaa herättää pelon pettymyksestä, jos et saavuta niitä, tavoitteet kuitenkin ohjaavat työskentelyäsi. Tavoitteen saavutettua olet onnistunut ja voit vaikka palkita itsesi.
  • Työn edistymisen seuranta. Kun seuraat, kuinka työ edistyy, se konkretisoituu myös sinulle. Mikä asia etenee vai tuleeko eteen koko ajan jotain yllättävää, jolloin prosessi vaatii muutosta?
  • Muista pitää itsestäsi huolta. Liiku, lepää, tee jotain muutakin kuin työtä. Sinun tulee palautua työstä vapaa-ajallasi - muuten palat loppuun.
  • Ihminen on kokonaisuus. Kuinka pitää erossa työ-minä ja vapaa-ajan-minä vai onko niitä tarkoituskaan pitää erillään? Tämä on sinusta kiinni ja omasta taidosta johtaa itseäsi.

  Sen lisäksi, että työpaikalla ymmärretään tietotyön haasteet ja yrityksen työkalut, tavoitteet, seuranta sekä palautemenettely ovat hallussa, sinun pitää muistaa olla vapaalla. Kaksi kolmasosaa päivästä pitäisi kuulua sinulle, ei työllesi. Pyri jättämään työt töihin ja tee jotain muuta. Moni voisi sanoa tässä vaiheessa, että työni on intohimoni ja harrastukseni enkä tarvitse elämääni muuta. En halua erottaa työtä ja vapaa-aikaa. Voihan sen asian noinkin ajatella, mutta voihan ihmisellä myös olla useampia intohimoja elämässään. Tee kuitenkin sitä, mikä tuottaa sinulle mielihyvää, poistaa ajatukset töistä ja josta sinä saat voimaa.

  Vapaus ja vastuu

  Meillä jokainen työntekijä saa vastuuta ja vapautta sopivassa suhteessa - sinun luotetaan ja sinun odotetaan kantavan sinulle annetun vastuun. Vastuu tarkoittaa meillä vastuuta asiakkaasta, tiimistä sekä itsestä. Vapaus taas vapautta suunnitella oman työn organisointia sekä oman osaamisen kehittämistä.

  PowerMarkkinoinnilla vapaus ja vastuu ovat määritelty osaksi yrityksemme arvoja. Toteutuessaan ne vaativat kuitenkin sitä itsensä johtamisen taitoa. Vapaus ja vastuu tuovat roiman annoksen motivaatiota ja tehokkuutta. Meillä saat itse päättää missä ja milloin teet työsi, kunhan teet sen ja teet sen ajallaan.

  Lue lisää aiheesta:

  Saatat myös pitää

  näistä artikkeleista aiheesta PowerMarkkinointi työpaikkana

  Tilaa uudet artikkelit sähköpostiisi

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut

  Kerro meille sinun ajatuksesi artikkelista!